Schulzova SPD zdolala CDU aj v prieskume Sonntagstrend

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) sa v prieskume Sonntagstrend, ktorý pre nedeľník Bild am Sonntag uskutočňuje inštitút Emnid, dostala prvýkrát po desiatich rokoch pred kresťanských demokratov (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

19.02.2017 16:20
debata (6)

Pokračuje tým strmý nárast preferencií SPD pred septembrovými voľbami, ktorý sa začal koncom januára nomináciou bývalého predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza za kandidáta na post spolkového kancelára. Za ten čas stúpli v prieskume Sonntagstrend o rekordných 12 percent.

Podľa najnovšieho prieskumu by SPD získala 33 percent hlasov, čo predstavuje v porovnaní s predchádzajúcim týždňom nárast o jeden percentuálny bod. Konzervatívny blok CDU/CSU jedno percento naopak stratil a volilo by ho 32 percent opýtaných.

Nezmenené preferencie majú v prieskume Ľavicová strana (osem percent) a Zelení (sedem percent). Na základe týchto ziskov by mala koalícia uvedených strán tesnú väčšinu.

Slobodná demokratická strana (FDP) by opäť získala šesť percent hlasov, zatiaľ čo xenofóbna Alternatíva pre Nemecko (AfD) klesla z desať na deväť percent a po roku zaznamenala v prieskume Sonntagstrend jednociferný výsledok.

Prieskum Emnidu sa konal v dňoch 9.-15. februára na reprezentatívnej vzorke 1885 osôb. Respondenti odpovedali na otázku: „Ktorú stranu by ste volili, ak by sa budúcu nedeľu uskutočnili parlamentné voľby?“

Blok CDU/CSU predstihol SPD v tomto prieskume na jeseň 2006. V ostatných celoštátnych voľbách zo septembra 2013 získali konzervatívci 41,5 percenta hlasov, sociálni demokrati len takmer 26 percent.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #CDU #Angela Merkelová #SPD #Martin Schulz #Sonntagstrend