Francúzi podozrievajú Rusko z hackerských útokov

Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault má podozrenie, že sa Rusko hackerskými útokmi a dezinformáciami počas kampane snaží ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby vo Francúzsku.

19.02.2017 16:48
Jean-Marc Ayrault Foto:
Jean-Marc Ayrault
debata (75)

Podľa ministra ide o neprijateľné zasahovanie. Nového prezidenta budú Francúzi voliť na jar.

„Stačí sa pozrieť, akým kandidátom, Marine Le Penovej či Francoisovi Fillonovi, dáva v kampani Rusko prednosť, zatiaľ čo Emmanuela Macrona, ktorý je proeurópsky orientovaný, vystavuje počítačovým útokom. Táto forma zasahovania do francúzskeho demokratického života je neprijateľná a ja to odsudzujem,“ uviedol Ayrault pre denník Journal du Dimanche.

Vodkyňa Národného frontu Le Penová a republikán Fillon sú považovaní za politikov naklonených Rusku. Obaja sa vyslovili proti izolácii Ruska a Le Penová tiež vychvaľuje ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Rusko ako prvé hlása, že nezasahovania do vnútorných záležitostí je ústredný princíp medzinárodného života,“ pripomenul Ayrault rétoriku Moskvy a zdôraznil, že „Francúzsko ruské zasahovania nestrpí“ a že „Francúzi nebudú tolerovať, aby sa im diktovalo, koho si majú vybrať.“

Minister už v stredu v parlamente varoval, že Francúzsko nedovolí nikomu, ani Rusku, aby zasahoval do ich volieb, a že v prípade potreby prijme Paríž odvetné opatrenia. „Žiadny cudzí štát nemôže vyberať budúceho prezidenta republiky,“ vyhlásil Ayrault.

Proti údajnej snahe Ruska ovplyvňovať voľby sa už skôr ohradili spolupracovníci centristického kandidáta Emmanuela Macrona, ktorý musel odrážať podozrenia z mimomanželského homosexuálneho vzťahu, ktoré začali šíriť francúzske mutácie ruských médií. Kremeľ obvinenie označil za absurdné.

Avšak budúci týždeň sa má pod vedením prezidenta Françoisa Hollanda zísť rada obrany, aby prebrala posilnenie ochrany proti spomenutým hrozbám.

Z agresívnej propagandistickej aktivity Rusko obviňujú aj ďalšie západné krajiny, najmä tie škandinávske, ale aj Spojené štáty, ktoré si vlani prežili napäté prezidentské voľby.

Okrem Francúzska, ktorá bude v apríli a máji voliť prezidenta a v júni a v septembri členov dolnej a hornej komory parlamentu, čakajú tento rok kľúčové voľby aj Nemecko.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #prezidentské voľby #Jean-Marc Ayrault #hackerské útoky