Protesty proti Lukašenkovmu dekrétu boli v ďalších mestách

V niekoľkých mestách v Bielorusku sa v nedeľu konali nepovolené demonštrácie proti dekrétu prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra Interfax.

19.02.2017 18:52
debata (17)

Polícia pri nich zasahovať nemusela. Protesty v provinčných mestách nasledovali po piatkovej demonštrácii v Minsku, kde sa niekoľko tisíc ľudí zišlo na najväčšom proteste za posledných niekoľko rokov.

Lukašenkovo ​​nariadenie „o predchádzaní sociálnemu príživníctvu“ ukladá zvláštnu daň ľuďom, ktorí v uplynulom roku odpracovali menej ako 183 dní, a tak pripravili štát o dane.

Najviac ľudí sa v nedeľu zišlo v Gomeli, kde podľa rôznych odhadov demonštrovalo tisíc až tritisíc ľudí. Policajti im v proteste nebránili. Obdobné protesty sa konali aj v ďalších väčších bieloruských mestách, v Mogileve, Breste a Vitebsku, ale s účasťou v rozsahu maximálne niekoľkých stoviek demonštrantov.

"Pochodu sa zúčastnili ľudia rôzneho veku a sociálneho postavenia, rodiny s malými deťmi, penzisti aj mládež. Opozičné atribúty, príznačné pre nepovolené akcie, sa takmer nevyskytovali. Ľudia v rukách niesli transparenty ‚Nie som príživník‘ a čas od času skandovali 'Nie příživnickému dekrétu ". Okoloidúci motoristi vyjadrovali sympatie trúbením, opísala ruská agentúra demonštráciu v Gomeli.

Mnohí z demonštrantov si podľa nej sťažovali, že sa „príživníkom“ nestali vlastnou vinou, ale nedokážu si vo vlasti zohnať prácu, a to ani prácu zametača. „Niektorí musia dochádzať do Ruska, aby si zarobili na živobytie,“ dodala agentúra.

„Na centrálnom námestí v Gomeli sa zišlo najmenej tritisíc ľudí. Takúto aktivitu organizátori ani nečakali,“ uviedol server Belorusskij partizan. „Prišiel som ukázať, že som človek, nie otrok,“ povedal jeden z demonštrantov, ktorý obdržal úradnú výzvu na zaplatenie dane za to, že nepracuje. Proti výzve sa odvolal, ale dostal odpoveď, že zaplatenie dane ho má k práci motivovať, inak si odpyká 15 dní vo väzení.

„Ľudia už nevládzu ďalej trpieť. Mám štyroch synov a všetci sú teraz bez práce, aj keď vyštudovali. Muž bol učiteľ, ale kvôli úsporným opatreniam ho prepustili. Je mu 57 rokov a teraz dostal list, že je príživník,“ hnevala sa ďalšia účastníčka. Politici podľa nej zabudli, že sa majú starať o ľudí, a nie ich zdierať.

„Ak Bielorus dosiahne "bod varu“, tak už ho nič nezastaví," povedal Maxim z Gomelu.

Podpisovala sa aj petícia za zrušenie dekrétu, podľa médií zazneli aj výkriky typu „najväčší darmožráč je náš vážený prezident“.

Kontroverzný dekrét, prezývaný ľudovo „zákon proti príživníctvu“, ukladá ľuďom, ktorí odpracujú menej ako 183 dní v roku, zaplatiť vláde náhradu straty dane, čo v prepočte činí zhruba 240 eur. Tí, ktorí sú zaregistrovaní na úradoch ako nezamestnaní, musia vo svojej obci vykonávať verejnoprospešné práce za ekvivalent asi 9 eur mesačne, čo ale väčšina ľudí nerobí.

Zvláštnu daň podľa dekrétu malo podľa úradov odviesť štátu zhruba 470-tisíc ľudí, ale urobila tak len desatina.

Dekrét platí od roku 2015 a vzhľadom k poklesu bieloruskej ekonomiky je prijímaný veľmi zle.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #bielorusko #Alexandr Lukašenko #Lukašenkov dekrét