Vláda USA pripravila nové smernice pre deportáciu prisťahovalcov

Americký minister pre vnútornú bezpečnosť John F. Kelly podpísal dve smernice, ktoré posilnia právomoci federálnych orgánov pri zadržiavaní a deportáciách nelegálnych prisťahovalcov na území Spojených štátov a na ich hraniciach.

19.02.2017 19:39
debata (2)

Informoval o tom v sobotu denník Washington Post (WP), ktorý oba dokumenty zverejnil na svojej stránke.

Nemenovaný vládny úradník však denníku povedal, že v prípade smerníc ide len o návrhy, ktoré teraz skúma právne oddelenie Bieleho domu a mieni v ňom urobiť niekoľko zmien.

Smernice boli podľa WP zaslané príslušným orgánom. Hovorkyňa ministerstva sa k nim odmietla vyjadriť, ale nespochybnila ich pravosť.

Sprísnené opatrenia počítajú so zrýchleným procesom deportácie v prípade nelegálnych prisťahovalcov, ktorí sa na území Spojených štátov nachádzajú po dobu do dvoch rokov; doteraz platila hranica dvoch týždňov.

Imigrantov z Mexika, ktorých chytia na hraniciach, pošlú späť do vlasti, kde budú musieť čakať na výsledok vyhodnocovacieho procesu v USA. Doteraz mohli čakať na rozhodnutie úradov na území USA.

S cieľom obmedziť prílev maloletých bez sprievodu z Mexika a Strednej Ameriky – v uplynulých troch rokoch ich bolo podľa WP okolo 155-tisíc – bude možné trestne stíhať rodičov nachádzajúcich sa už v Spojených štátoch, ktorí nechajú svoje deti previesť cez hranice platenými pašerákmi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #deportácia #imigračná politika