Haarec: Kerry usporiadal vlani mierový summit, Netanjahu ho zmaril

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol vlani na utajovanom summite v jordánskom meste Akaba mierovú iniciatívu pre Blízky východ.

19.02.2017 22:03
debata (4)

Ponuku na prímerie predložil vtedajší americký minister zahraničných vecí John Kerry. Informoval o tom v nedeľu v rozsiahlom článku izraelský denník Haarec.

Stretnutie inicioval podľa novín Kerry. Okrem neho a Netanjahua sa na ňom 21. februára zúčastnili aj jordánsky kráľ Abdalláh a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Do iniciatívy sa Kerry snažil zapojiť aj ďalšie arabské krajiny ako boli Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. Palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása pravidelne informoval o stave rokovaní.

Šesťbodová mierová iniciatíva predpokladala okrem iného existenciu samostaného Izraela a Palestíny, ktoré by sa navzájom uznali a svojim občanov garantovali rovnaké práva. Nakoniec ale stroskotala, pretože Netanjahu stiahol svoju počiatočnú podporu s tým, že vo vláde pre ňu nemôže zaručiť väčšinovú podporu, uviedol Haarec s odvolaním sa na vysoko postaveného predstaviteľa vlády exprezidenta USA Baracka Obamu.

Na stretnutí s ministrami svojej strany Likud Netanjahu údajne účasť na schôdzke potvrdil, pričom podľa agentúry Reuters dokonca vyhlásil, že ju inicioval on.

Netanjahuov hovorca odmietol článok Haarecu komentovať, bezprostredne sa k nemu nevyjadrili ani Egypt a Jordánsko.

Oficiálne mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi zlyhali v roku 2014. Dôvodom bolo z izraelského pohľadu odmietnutie Palestínčanov uznať Izrael ako židovský štát, Palestínčania ho videli v pokračujúcej výstavbe židovských osád na okupovaných územiach.

Aj po zmene vlády v Spojených štátoch je regionálny prístup stále v hre, hoci nový prezident Donald Trump tento týždeň po stretnutí s Netanjahuom spochybnil presadzované riešenie v podobe samostatného izraelského a palestínskeho štátu, keď povedal, že jemu sa bude páčiť to riešenie, ktoré sa bude pozdávať Izraelu aj Palestínčanom. Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Nikki Haleyová však na druhý deň uviedla, že USA jednoznačne podporujú také riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktoré bude založené na vzniku dvoch štátov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Blízky východ #john kerry #Benjamin Netanjahu #mierový summit