Oxfordská univerzita uvažuje o francúzskom kampuse, dôvodom je brexit

Jedna z najprestížnejších svetových univerzít Oxford uvažuje, že prvýkrát vo svojej 700-ročnej histórii bude mať kampus mimo Britské ostrovy. Dôvodom sú obavy o vývoj a financovanie výskumu po brexite.

20.02.2017 13:09
debata (1)

Pre britský denník The Independent bývalý riaditeľ vzdelávania v rámci ministerstva školstva Jean-Michel Blanquer potvrdil, že francúzske inštitúcie pracujú na tom, aby do krajiny priviedli najuznávanejšiu britskú univerzitu. Blanquer pre denník povedal: „Myšlienka je symbolická, povedať po brexite: chceme vytvárať mosty a ukázať, že akademický život nie je úplne závislý od politických problémov“.

Podľa britského denníka univerzitu v Oxforde informovali, že takýto kampus by automaticky znamenal pokračovanie financovania zo strany EÚ aj po brexite. Ak sa Oxford s francúzskymi inštitúciami dohodne, stavba kampusu by začala v prvých mesiacoch roka 2018.

Britskí akademici označili možnosť, že brexit povedie k odrezaniu britských univerzít od finančných prostriedkov EÚ, za katastrofálnu. Okrem toho si tiež myslia, že brexit spôsobí menšiu aktraktivitu britských univerzít pre zahraničných študentov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Oxford #Brexit