Nový dekrét vraj nebude obsahovať zákaz vstupu Sýrčanov do USA

Nový, revidovaný protiimigračný dekrét prezidenta USA Donalda Trumpa nebude zrejme obsahovať úplný zákaz vstupu sýrskych utečencov do krajiny.

21.02.2017 09:42
debata (3)

Oznámil to americký spravodajský server Politico s odvolaním sa na osoby oboznámené s prípravou exekutívneho príkazu. Trump sľúbil, že ho vydá tento týždeň.

Trumpove nariadenie ale bude zrejme obsahovať pasáže z minulého dekrétu, ktorého platnosť zablokovali americké súdy. Týka sa to aj dočasného zastavenia všetkých vládnych prisťahovaleckých programov, ktoré sa pochopiteľne vzťahujú aj na Sýrčanov. Zachované má byť aj ustanovenie, ktoré dočasne zakazuje vydávanie víz pre občanov siedmich prevažne moslimských štátov, teda Iránu, Iraku, Somálska, Sudánu, Sýrie, Líbye a Jemenu, píše Politico.

Kritici sa podľa amerického serveru obávajú, že dočasná platnosť sa ľahko môže zmeniť na trvalú. Občania siedmich postihnutých štátov totiž zrejme nedokážu splniť podmienky podrobnej kontroly, ktorú pre prisťahovalcov vláda chce zaviesť. Keď budú tieto podmienky spĺňať, Biely dom sľubuje embargo zrušiť.

Americké organizácie na ochranu ľudských práv už pred vydaním dekrétu dávajú na vedomie, že bez ohľadu na jeho obsah nariadenia znovu zažalujú, píše Politico. Budú proti Trumpovému protiimigračnému rozhodnutiu bojovať, kým vraj bude obsahovať rozlišovanie prisťahovalcov podľa náboženského presvedčenia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dekrét #Donald Trump