CNN: Trump má zaregistrované tisícky internetových domén

Máloktorá verejná osoba je takátkorpus aktívna v skupovaní internetových domén ako americký prezident Donald Trump. Realitný magnát, ktorý sa pred mesiacom nasťahoval do Bieleho domu, si ich v priebehu posledných rokov registroval viac ako 3000.

21.02.2017 14:31
debata (32)

Nepatria medzi ne len stránky odkazujúce na jeho obchodné či prezidentská témy, ale aj adresy s mnohými nepríliš lichotivými názvami.

Kým Trumpova záľuba vo využívaní twitteru na písanie krátkych správ je všeobecne známa a nadobudla význam počas prezidentskej kampane, CNN poodhalila, že si silu internetu uvedomil už o mnoho rokov skôr. Svoju vôbec prvú doménu DonaldjTrump.com si kúpil v roku 1997. Už začiatkom nového storočia sa však pustil do zaberania internetových adries vo veľkom. Ako majiteľ siete hotelov a kasín si nechal registrovať veľa domén, ktorých názov mohol akokoľvek súvisieť s jeho biznisom – napríklad TrumpOrganiza­tion.com či TrumpBuilding.org.

Muž, ktorému agresívne a podľa mnohých urážlivé verejné vystupovanie prinieslo rad nepriateľov, však nenechal ležať ladom ani adresy, ktoré mohla využiť konkurencia či jeho názoroví oponenti.

Na možných kritikov sa podľa CNN pripravoval napríklad v roku 2007, keď rozbiehal firmu Trump Network založenú na princípe používanom spoločnosťami Amway alebo Herbalife, ktorý býva označovaný za pyramídovú schému. Registroval si teda nielen TrumpNetwork.com, ale aj TrumpNetworkFrau­d.com či TrumpNetworkPy­ramidScheme.com.

Podobne sa Trump poistil v prípade svojej univerzity, ktorú kritici označujú za drahú školu s nekvalitnou výučbou. V súvislosti s ňou si registroval viac ako 150 domén, mnohé s negatívne zafarbenými názvami. „Ten, kto si kupuje podobné domény, dopredu myslí na to, že sa okolo neho môžu vynoriť obvinenia. Najrešpektovanejšie organizácie si podobné stránky nekupujú,“ povedal CNN expert na internetový marketing Bruce Rubin.

Bývalá hviezda televíznej reality šou známa svojimi verbálnymi útokmi na verejné osobnosti či mediálne celebrity si registrovala aj doménu ImBeingSuedByT­heDonald.com (Žaluje ma Donald). O tom, že prezidentskú kandidatúru zvažoval už pred niekoľkými rokmi, svedčí podľa CNN fakt, že si v roku 2012 rezervoval domény VoteAgainstTrum­p.com, TrumpMustGo.com či NoMoreTrump.com nabádajúce k voľbe proti nemu.

Celkovo má americký prezident zaregistrovaných 3643 domén, uviedla CNN. Televízna stanica, ktorá patrí medzi médiá najviac kritizované Bielym domom za údajné vytváranie falošných správ o osobe prezidenta (bez dôkazov), dospela k svojim záverom s využitím služby DomainTools, ktorá uľahčuje spojenie domény a jej vlastníka. Trumpov tím podľa CNN na žiadosti o komentár nereagoval.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #internetová doména