Porošenko vyzval na ďalšie sankcie voči Rusku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval v utorok na nové sankcie voči Rusku po tom, ako sa Moskva rozhodla uznávať cestovné a iné doklady vydávané samozvanými republikami na území východnej Ukrajiny ovládanom separatistami.

21.02.2017 17:26
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (161)

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal dekrét, podľa ktorého Moskva uznáva dokumenty vydané proruskými separatistami a umožní bezvízový styk ukrajinským občanom a osobám bez štátnej príslušnosti, ktoré tam majú trvalé bydlisko. Kremeľ argumentoval, že toto rozhodnutie je „humanitárnym gestom“, ktoré pomôže obyvateľom východu Ukrajiny, trpiacim pod ukrajinskou blokádou.

Porošenko odsúdil počínanie Kremľa s tým, že je v rozpore s mierovou dohodou z Minska z roku 2015. Porošenko počas stretnutia s komisárom EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christosom Stylianidesom vyzval na „rezolútne kroky až po sprísnenie sankcií“.

Krátko po anexii Krymu Moskvou v marci 2014 vypuklo v dvoch najvýchodnejších oblastiach Ukrajiny, Doneckej a Luhanskej, povstanie proruských separatistov. Podľa odhadov OSN si konflikt medzi separatistami a ukrajinskou armádou v Donbase vyžiadal takmer 10 000 mŕtvych. Spojené štáty a Európska únia reagovali na aktivity Ruska na Ukrajine uvalením ekonomických sankcií.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #protiruské sankcie