Šéfku prokurdskej strany zbavili kresla v tureckom parlamente

Uväznená spolupredsedníčka hlavnej tureckej prokurdskej strany Figen Yüksekdagová prišla o kreslo v parlamente. Informovala o tom v utorok štátna tlačová agentúra Anadolu s odvolaním sa na rozhodnutie súdu.

21.02.2017 18:38
debata (12)

Yüksekdagová (45) podľa verdiktu nemôže byť zvolená v prvom rade preto, že v roku 2013 bolo proti nej vydané rozhodnutie pre obvinenia z propagovania terorizmu. Do parlamentu sa najprv dostala v roku 2015 po tom, ako sa v predchádzajúci rok stala spolupredsedníčkou prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP). V tejto strane je každá dôležitá funkcia obsadená súčasne mužom i ženou.

Momentálne je politička vo väzbe spolu s 11 ďalšími členmi parlamentu z HDP, ktorí čakajú na súdny proces. Za mrežami je napríklad aj druhý spolupredseda HDP Selahattin Demirtaš. Väčšina zadržiavaných čelí obvineniam súvisiacim s terorizmom, čo však všetci odmietajú.

V posledných mesiacoch boli uväznené tisíce členov, podporovateľov a spojencov HDP, pretože turecká vláda vystupňovala zásahy proti tejto strane. Prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil stranu z toho, že je krídlom ozbrojenej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

HDP odmieta násilie, odsudzuje útoky kurdských militantných zoskupení a vyzýva vládu, aby obnovila rozhovory s PKK, ktoré by vyriešili konflikt. Erdogan tvrdí, že sa nevráti k mierovému procesu, z ktorého odstúpil v roku 2015.

Odvtedy nastal nárast násilia v dlhodobom konflikte medzi štátom a kurdskými militantmi, ktorí požadujú väčšie práva pre menšinové skupiny obyvateľstva v Turecku. Za posledných 18 mesiacov násilia prišlo o život už vyše 2 500 ľudí. Predstavitelia HDP vyjadrili pochybnosti nad načasovaním zverejnenia súdneho rozhodnutia o Yüksekdagovej a poukázali na dlhé meškanie odvtedy, čo bolo pôvodne vynesené.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #prokurdská strana #Figen Yüksekdagová