Ukradnutá brána s nápisom Arbeit macht frei je späť v Dachau

Do bývalého nacistického koncentračného tábora Dachau sa v stredu po viac ako dvoch rokoch vrátila vstupná brána s nápisom Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje).

22.02.2017 16:20
debata (4)

Bránu na konci roka 2014 ukradol neznámy páchateľ. Železná brána s neslávne známym textom sa našla koncom minulého roka v Nórsku.

Asi meter široké a dva metre vysoké mrežové dvere z areálu najstaršieho nacistického koncentračného tábora ukradli v noci na 2. novembra 2014 neznámi zlodeji. Ani cez rozsiahle pátranie vo viacerých krajinách a vypísanie odmeny 10-tisíc eur za dolapenie sa zlodejov zatiaľ nepodarilo chytiť.

Brána sa nakoniec v pomerne dobrom stave našla na okraji nórskeho Bergenu, keď na ňu políciu upozornil anonym. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že ju tam zlodeji nechali, pretože prípad vyvolal veľkú pozornosť a obávali sa, že budú časom prezradení.

V stredu krátko popoludní sa stokilogramový symbol nacistických zločinov, ktorý už bol v posledných dňoch pod prísnym dohľadom polície v Bavorsku, vrátil do Dachau. „Brána symbolizovala a symbolizuje ponižovanie človeka nacistickou diktatúrou,“ povedal pri tejto príležitosti bavorský minister školstva a kultúry Ludwig Spaenle.

Brána bude opätovne vystavená v stálej expozícii, kde ju návštevníci prvýkrát môžu uvidieť 29. apríla počas osláv 72. výročia oslobodenia koncentračného tábora. Pri vstupe do bývalého tábora bude naďalej jej kópia, ktorú nechali prevádzkovatelia miestneho pamätníka a múzea zhotoviť po odcudzení originálu.

Prví väzni prešli vstupom do tábora Dachau 22. marca 1933 – necelé dva mesiace po tom, čo sa Adolf Hitler stal ríšskym kancelárom. Pred vojnou putovali do Dachau skutoční aj údajní nepriatelia režimu – komunisti, sociálni demokrati, odborári. K nim postupne pribudli ľudia označovaní za podvratné živly: Svedkovia Jehovovi, duchovní, Rómovia, homosexuáli a ďalší.

Židov, ktorí nakoniec tvorili asi tretinu väznených, začali nacisti hromadne internovať do Dachau po takzvanej Krištáľovej noci v novembri 1938.

Zariadenie, ktorým za 12 rokov existencie prešlo najmenej 200-tisíc ľudí, z ktorých asi 41 500 zahynulo, slúžilo ako model pre ďalšie koncentračné a vyhladzovacie tábory zriaďované nacistami a ich pätolízačmi po celej Európe. Väzni v Dachau sa dočkali oslobodenia 29. apríla 1945, keď k mestu postúpila americká armáda, ktorá našla v Dachau viac ako 30-tisíc zúbožených ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #koncentračný tábor #Dachau