Macron získal v boji o Elyzejský palác spojenca proti radikálom

Tri razy sa pokúšal o Elyzejský palác, ale tentoraz sa rozhodol potlačiť osobné ambície a netrieštiť hlasy tých, ktorí odmietajú extrém.

23.02.2017 10:00
François Bayrou Foto: ,
Francois Bayrou, francúzsky centristický politik a líder Demokratického hnutia (MoDem), sa vzdal kandidatúry na post francúzskeho prezidenta.
debata (14)

François Bayrou, na ktorého vyjadrenie čakali mnohí stúpenci umiernenej časti pravice i ľavice, oznámil, že v týchto prezidentských voľbách nebude kandidovať a podporil kandidatúru exministra hospodárstva Emmanuela Macrona.

Francúzsko je podľa neho v mimoriadne nebezpečnej situácii pre rast extrémnej pravice. „Rozhodol som sa ponúknuť spojenectvo Emmanuelovi Macronovi. Pretože riziko je obrovské,“ vyhlásil Bayrou. Trieštenie hlasov môže podľa neho hrozbu len zväčšiť.

Bayrou podľa prieskumov nemal šancu vo voľbách uspieť, v prvom kole by získal približne päť až šesť percent hlasov. Jeho vplyv na rozhodovanie voličov však môže byť podstatný. Už v prvom kole totiž pôjde o každý hlas, keďže rozdiely medzi hlavnými kandidátmi sú veľmi tesné. V predchádzajúcich prezidentských voľbách Bayrou získal vyše deväť percent hlasov. Do druhého kola síce nepostúpil, v ňom však odmietol podporiť exprezidenta Nicolasa Sarkozyho a, naopak podporil Françoisa Hollanda, ktorý napokon prekvapujúco vyhral.

Rozhodnutie Bayroua môže byť dôležité pre umiernenú časť pravicových Republikánov, ktorí sú sklamaní z výsledku ich primárok. Favorita primárok umierneného Alaina Juppého, ku ktorému mal bližšie aj Bayrou, totiž porazil radikálnejší François Fillon. Toho Bayrou kritizoval aj po prevalení aféry a podozrenia, že Fillon dlhé roky fiktívne zamestnával svoju ženu ako poslaneckú asistentku. Fillon sa kandidatúry odmietol vzdať, hoci prípad vyšetruje finančná prokuratúra.

Podobné sklamanie zažíva aj časť tábora vládnych socialistov, kde primárky vyhral kandidát radikálnejšej ľavice Benoit Hamon. Nespokojná časť dávala už po primárkach najavo, že má bližšie skôr k proreformnému Macronovi. Ten pôsobil ako nezávislý vo vláde socialistov, vlani sa rozhodol z vlády odísť a založil vlastné hnutie Vpred! V stredu mu podporu prisľúbil aj François de Rugy, ktorý ako „zelený kandidát“ neuspel v primárkach.

Macron ponuku Bayroua na spojenectvo následne prijal, stretnúť sa majú už vo štvrtok.

Pre Macrona podpora Bayroua môže znamenať v jeho kampani novú kľúčovú vzpruhu. Podľa prieskumov verejnej mienky by prvé kolo volieb vyhrala šéfka krajnej pravice Marine Le Penová s podporou 26 percent. Kto bude jej súperom v druhom kole však nie je jasné – Macron a Fillon majú približne rovnakú podporu okolo 20 percent. V druhom kole by podľa prieskumov Le Penovú porazili.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #Emmanuel Macron #François Bayrou