V Nemecku sa ozývajú hlasy proti návšteve Erdogana

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by mal do Nemecka zavítať až budúci mesiac, ale už teraz sa proti jeho návšteve zdvíha odpor.

23.02.2017 11:07
debata (3)

Zabrániť Erdoganovmu vystúpeniu v Severnom Porýní-Vestfálsku na podporu zmeny tureckej ústavy chce napríklad minister vnútra tejto najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajiny Ralf Jäger.

O chystanej návšteve tureckého prezidenta informoval denník Bild s odvolaním sa na ankarských diplomatov. Oficiálne zatiaľ potvrdená nebola. Erdogan podľa Bildu v marci navštívi Štrasburg, a potom sa zastaví v Severnom Porýní-Vestfálsku, aby tu propagoval ústavné zmeny, ktoré budú Turci v apríli schvaľovať v referende. Hlasovanie sa môžu zúčastniť aj tureckí občania žijúci v zahraničí.

Kritici chystaným ústavným zmenám vytýkajú, že sú krokom od vyváženej demokracie, pretože do rúk prezidenta sústredia prílišnú moc. Podľa kritikov môžu tiež viesť k obmedzeniu základných ľudských práv. Podobne to vidí aj krajinský minister vnútra Jäger, ktorý berlínsku vládu vyzval, aby vystúpeniu Erdogana v Severnom Porýní-Vestfálsku zabránila.

Slobodu slova doma potláčajú, vonku využívajú

„Sloboda vyjadrovania nesmie byť zneužívaná, aby sa na jej úkor robila reklama zmene ústavy v Turecku, ktorá obmedzí základné ľudské práva a znovu zavedie trest smrti,“ povedal Jäger denníku Kölner Stadt-Anzeiger.

Predstavitelia Ankary v Nemecku, kde žije niekoľko miliónov ľudí s tureckými koreňmi, opakovane prednášajú o vnútroštátnej politike, čo vadí rade nemeckých politikov. Kritizujú tiež spôsob, akým sa tureckí politici odvolávajú na slobodu slova v Nemecku, keď ju sami vo svojej krajine pošliapavajú.

Vzťahy Nemecka a Turecka sú od minulého roka značne napäté. Aktuálne ich komplikuje aj prípad dopisovateľa nemeckého denníka Die Welt Deniza Yucela, ktorého zadržiava turecká polícia. Nemecké médiá jej postup považujú za nehorázny s cieľom umlčať novinára, ktorý sa nebál písať kriticky o Erdoganovom režime.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #turecké referendum