Odsúdený švagor španielskeho kráľa môže ísť vďaka kaucii na slobodu

Španielsky súd rozhodol povoliť pobyt na slobode švagrovi španielskeho kráľa Iňakimu Urdangarinovi, ktorý bol neprávoplatne odsúdený za spreneveru a daňové podvody na viac ako šesť rokov väzenia.

23.02.2017 15:10
debata

Urdangarin ale musí zaplatiť kauciu 200-tisíc eur, informovali vo štvrtok zahraničné médiá.

Súd v Palme de Mallorca pred týždňom zbavil viny z účasti na daňových podvodoch sestru španielskeho kráľa Cristinu. Vinným ale v tejto kauze uznal jej manžela Urdangarina a uložil mu trest šesť rokov a troch mesiacov odňatia slobody. Z celkom 17 obžalovaných desiatich viny zbavili.

Iňaki Urdangarin, manžel španielskej princezny... Foto: Reuters, ENRIQUE CALVO
Iňaki Urdangarin Iňaki Urdangarin, manžel španielskej princezny Cristiny, odchádza z pojednávania súdu v Palme de Mallorca.

Urdangarina, ktorý sa rozhodol proti neprávoplatnému rozsudku odvolať, obžalovali z daňových podvodov a sprenevery verejných fondov, za čo pre neho prokuratúra žiadala trest takmer 20 rokov odňatia slobody. Cristina čelila obvineniu z účasti na daňových deliktoch svojho manžela a obžaloba pre ňu požadovala osemročný trest väzenia.

Súd princeznú oslobodil z trestnoprávnej obžaloby. Uložil jej však pokutu 265 088 eur za jej občianskoprávnu zodpovednosť. Podľa verdiktu súdu Cristina o manželových deliktoch nevedela, niektoré peniaze z daňových podvodov ale použila. Pokutu dostal okrem trestu odňatia slobody aj Urdangarin a to 512-tisíc eur.

Proces v kauze Noosa bol podľa španielskych médií historický, pretože v ňom bol prvýkrát od znovuobnovenia monarchie v roku 1975 obžalovaný člen kráľovskej rodiny. Kráľovský palác k rozsudku len uviedol, že „absolútne rešpektuje nezávislú súdnu moc“. Sám kráľ Felipe VI. ho osobne nekomentoval. Pred dvoma rokmi ale princeznej Cristine kvôli súdnemu vyšetrovaniu dekrétom odobral titul vojvodkyňa z Palmy.

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové podvody #sprenevera #Felipe VI. #Španielsky kráľ #Iňaki Urdangarin