Moslimovia sa zložili na opravu židovského cintorína v USA

Americkí moslimovia pomohli zhromaždiť desiatky tisíc dolárov na opravu židovského cintorína na predmestí St. Louis v štáte Missouri.

23.02.2017 16:08
Mike Pence, cintorín, náhrobky, príhovor Foto: ,
Mike Pence počas príhovoru na židovskom cintoríne na predmestí St. Louis v štáte Missouri, kde vandali počas víkendu počkodili viac ako 170 náhrobkov.
debata (26)

Viac ako 170 náhrobkov na cintoríne, ktorý na tomto mieste stojí viac ako sto rokov, zničili minulý víkend vandali.

„Americkí moslimovia sú solidárni s americkou židovskou komunitou a odsudzujú toto hrozné znesvätenie,“ uviedli dvaja mladí moslimskí aktivisti, ktorí zbierku zahájili.

Pôvodne počítali s tým, že sa im podarí dať dohromady asi 20-tisíc dolárov (19-tisíc eur). Medzitým sa ale do zbierky zapojili tri tisícky ľudí, ktorí darovali cez 91-tisíc dolárov (86-tisíc eur), poznamenala agentúra Reuters. Správa cintorína sa zdržala vyjadrenia.

Cintorín v stredu navštívil viceprezident Mike Pence, aby tu zdôraznil, že v USA nie je miesto pre nenávisť, násilie, antisemitizmus a predsudky. Avšak niektoré židovské skupiny považujú vandalizmus a vyhrážky bombovými útokmi na svoju adresu za čerstvý dôkaz, že zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta povzbudilo antisemitské skupiny. Trumpovú kampaň podporovali bieli nacionalisti a pravičiari, hoci sám politik sa od nich dištancoval.

Zbierku zahájila liberálna politická aktivistka Linda Sarsourová, ktorá patrila k organizátorkám pochodu žien proti Trumpovi a ktorá je známa tiež ako kritička izraelskej politiky voči Palestínčanom, a Tarek El-Messidi, ktorý je riaditeľom mimovládnej organizácie Celebrate Mercy, venujúcej sa šíreniu osvety o prorokovi Mohamedovi.

Iniciatívu podporila britská spisovateľka J.K.Rowlingová, preslávená knihami o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. „To je taká nádherná vec,“ poznamenala na twitteri s odkazom na zbierku. Vzápätí začalo peňazí rýchlo pribúdať, napísala agentúra AFP.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #židia #cintorín #moslimovia #židovský cintorín