Wilders pre únik informácií zrušil verejné aktivity svojej strany

Holandský krajne pravicový politik Geert Wilders vo štvrtok až do odvolania zrušil všetky verejné podujatia svoje Strany pre slobodu (PVV), ktorá vedie v prieskumoch pred marcovými voľbami.

23.02.2017 16:32
debata

Rozhodnutie oznámil na twitteri len deň po tom, čo holandská tajná služba kvôli údajnému vynášaniu informácií suspendovala svojho príslušníka, ktorý bol súčasťou Wildersovaj ochranky.

„Krajne znepokojujúce novinky. Kým nebude známe všetko o vyšetrovaní korupcie, PVV pozastavuje všetky svoje verejné aktivity,“ uviedol Wilders na twitteri.

Zrušením predvolebných akcií Wilders reagoval okrem iného na stredajšie oznámenia holandskej tajnej služby, že postavila mimo službu svojho príslušníka, ktorý bol súčasťou tímu, ktorý sa staral o Wildersovu bezpečnosť. Muž je podozrivý, že poskytoval utajené bezpečnostné informácie kriminálnej organizácii. Podľa holandskej tlače išlo o „marockú zločineckú skupinu“. O povahe uniknutých dát rozviedka neinformovala.

Marockého pôvodu je údajne aj suspendovaný člen tajnej služby. Denník De Volkskrant o ňom píše ako o Farisovi K. Podozrivý z vynášania informácií bol tento muž údajne už v minulosti, keď pracoval na polícii v Utrechte.

Wilders opakovane kritizuje kriminalitu „marockej spodiny“. Vlani v decembri uznal holandský súd Wildersa vinným z diskriminácie a urážky Maročanov.

Krajne pravicový politik Wilders je predovšetkým kvôli výrokom na adresu prisťahovalcov, moslimov a islamu pod policajnou ochranou už viac ako desať rokov, informovala agentúra AP.

Parlamentné voľby sa v Holandsku konajú 15. marca a Wildersova PVV by sa podľa predvolebných prieskumov mohla stať najsilnejšou stranou v zákonodarnom zbore. Šanca, že sa Wildersovi podarí zostaviť vládu, je ale podľa holandských analytikov mizivá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Geert Wilders #PVV