Nemecká polícia zatkla salafistu plánujúceho bombový útok

Polícia v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko zatkla islamistu, ktorý údajne plánoval bombový útok na policajtov alebo vojakov.

23.02.2017 19:50
debata (4)

Pri prehliadke bytu 26-ročného muža v meste Northeim našla acetónperoxid, ako aj iné chemikálie a elektronické súčiastky na výrobu diaľkovo ovládanej rozbušky.

Podľa dnešných vyjadrení oblastnej prokuratúry a policajného riaditeľstva zadržaný pri výsluchu priznal, že mal v úmysle vlákať príslušníkov polície alebo armády do pasce a následne ich zabiť pomocou vlastnoručne vyrobenej nálože.

Zo zistení vyšetrovateľov vyplýva, že nemenovaný muž s nemeckým štátnym občianstvom patrí k vyznávačom fundamentalistickej formy islamu známej ako salafizmus. Zadržaný bol pre podozrenie z prípravy „závažného násilného činu ohrozujúceho štát“. Na základe zatykača vydaného sudcom sa od stredy nachádza vo väznici v meste Göttingen.

Oblastný policajný šéf Uwe Lührig v súvislosti s týmto prípadom vyhlásil, že boj proti terorizmu a islamizmu má najvyššiu prioritu, pričom policajti aj teraz preukázali svoju „profesionalitu a dôslednosť“.

Len pred dvoma týždňami boli v Göttingene zadržaní dvaja islamisti podozriví z prípravy teroristického útoku. Polícia vtedy našla pri domových prehliadkach aj strelné zbrane, muníciu a vlajky teroristickej organizácie Islamský štát. Príslušná prokuratúra napriek tomu nezačala trestné konanie vo veci terorizmu, keďže údajne zatiaľ neboli rozhodnutí pre konkrétny čin.

Mužov zadržaných v Göttingene, ktorí pochádzajú z Alžírska a Nigérie, nariadili krajinské orgány vyhostiť z Nemecka, obaja však využili právne prostriedky, aby toto rozhodnutie zvrátili. Až do rozhodnutia príslušného súdu v Lipsku zostávajú v tzv. vyhosťovacej väzbe.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #teroristi