V Ženeve sa začali rozhovory o mieri v Sýrii, OSN prielom nečaká

V rámci ďalšieho kola mierových rozhovorov o Sýrii, ktoré sa pod záštitou OSN konajú v Ženeve, sa vo štvrtok splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura stretol so zástupcami sýrskej vlády a opozície.

23.02.2017 20:15
Sýria, rokovanie, ženeva, Foto: ,
Štvrtkové rokovania v Ženeve.
debata (7)

Očakávalo sa, že neskôr privedie k rokovaciemu stolu obe strany. Podľa ruského účastníka ale stále neboli objasnené témy rokovania.

Stály ruský zástupca misie OSN v Ženeve Alexej Borodavkin rokoval s Basharom Džaafarím, ktorý vedie sýrsku vládnu delegáciu. Po stretnutí vyhlásil, že povstalci a ich západní spojenci požadujú odstúpenie prezidenta Asada, čo Borodavkin označil za „absurdné“.

„Vládne delegácie do Ženevy prišli s pokynom dosiahnuť v rozhovoroch pokrok. Program tých rokovaní ale nie je stále pripravený, ak tomu rozumiem,“ povedal Borodavkin novinárom.

Putin: Náš cieľ nie je miešať sa do vnútorných záležitostí Sýrie

O úlohe Ruska v Sýrii hovoril aj ruský prezident Vladimir Putin. Povedal, že ruským cieľom je stabilizovať legitímnu vládu a poraziť terorizmus. „Náš cieľ nie je miešať sa do vnútorných záležitostí Sýrie. Čím rýchlejšie Sýria prejde k politickému riešeniu, tým väčšiu šancu bude mať svetové spoločenstvo s ukončením teroristického moru na sýrskom území,“ povedal Putin.

Ruská armáda vstúpila do bojov v Sýrii v roku 2015 na strane sýrskej vlády.

De Mistura už pred začatím rokovania vyhlásil, že od neho neočakáva prielom. Rozhovory sú štvrté od začiatku sýrskej vojny trvajúcej šesť rokov.

Rokovania by sa podľa Mistura mali sústrediť na dohodu o zostavení vlády, na zmenu ústavy a na prípravu volieb v Sýrii. Strany konfliktu ale rozdeľuje najmä spor o osud Asada, ktorého okamžitý odchod z úradu požaduje opozícia. Asad odchod odmieta, kým sa pre jeho koniec pri moci nevyjadria sami Sýrčania vo voľbách.

Od posledného kola rozhovorov pod záštitou OSN, ktoré sa konalo vlani v apríli, sa zmenila situácia na bojisku. Sýrskej armáde sa s pomocou jej spojencov, najmä ruskej armády, podarilo vlani v decembri po štyroch rokoch vytlačiť opozíciu z druhého najväčšieho sýrskeho mesta Aleppa, čo je považované za najväčšie víťazstvo sýrskej armády nad povstalcami od začiatku vojny na jar 2011.

Od decembra platí v Sýrii prímerie, ktoré sprostredkovalo Rusko, Irán a Turecko. Netýka sa ale radikálnych islamistických skupín.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN