Trump chce najlepší jadrový arzenál, vraj zaostáva

Kapacita americkej jadrovej výzbroje zaostáva, arzenál USA je potrebné vybudovať tak, aby bol "najlepší zo všetkých".

23.02.2017 22:39
debata (26)

Agentúre Reuters to vo štvrtok vo Washingtone povedal prezident USA Donald Trump. Zároveň obvinil Rusko, že rozmiestňovaním rakiet s plochou dráhou letu porušuje odzbrojovacie zmluvy. Plnánuje o tom hovoriť s prezidentom Vladimirom Putinom hneď sa stretnú.

Podľa amerických médií ruská armáda na svojom území tajne rozmiestnila novú strelu s plochou dráhou letu, a tým porušila odzbrojovaciu dohodu o zákaze pozemných striel stredného doletu. Hovorca Kremľa pred týždňom obvinenia označil za „akúsi úplne anonymnú správu“ a zdôraznil, že Moskva bola a zostáva verná svojim medzinárodným záväzkom. O potrebe rozšírenia amerického jadrového arzenálu nový šéf Bieleho domu hovoril počas volebnej kampane a po nej. Po víťazných voľbách povedal, že stav jadrovej výzbroje USA treba výrazne posilniť a rozšíriť, „kým svet ohľadom jadrových bômb nepríde k rozumu“.

Trump v rozhovore pre agentúru Reuters vyhlásil, že urýchlené rozmiestnenie protiraketového systému v Japonsku a Južnej Kórei je jednou z možností, ako čeliť jadrové hrozbe Pchjongjangu. „Hovorí sa ale aj o mnohom inom,“ dodal. Čínske rozhodnutie reagovať na raketové testy KĽDR zastavením dovozu severokórejského uhlia Trump privítal, ale dodal, že Peking by na severokórejské vedenie mal vyvinúť ešte väčší tlak.

Čína minulý týždeň oznámila, že v rámci sankcií OSN uvalených na Pchjongjang za jeho jadrový a raketový program až do konca tohto roka zastavuje všetok dovoz uhlia, čím krajinu pripraví o dôležitú časť príjmov. Čína je prakticky jediným spojencom KĽDR a hlavným poskytovateľom hospodárskej pomoci tejto chudobnej krajiny.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #jadrová bezpečnosť