Kelly: USA nenasadí armádu pri presadzovaní imigračnej politiky

Americký minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly vo štvrtok počas návštevy Mexika vyhlásil, že pri presadzovaní protiprisťahovaleckej politiky prezidenta Donalda Trumpa sa neuskutočnia "hromadné deportácie" a "nepoužije sa vojenská sila".

24.02.2017 08:30
John Kelly, Rex Tillerson Foto: ,
Americký minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly (vpravo) a minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson po stretnutí s mexickými kolegami v Mexiko City.
debata (5)

Kelly sa takto vyjadril v metropole Mexiko po tom, ako sa spolu s americkým ministrom zahraničných vecí Rexom Tillersonom stretli so svojimi mexickými kolegami. Kelly uviedol, že všetko, čo Spojené štáty robia v otázke prisťahovalectva, budú vždy robiť v súlade so zákonmi a s rešpektovaním ľudských práv.

Kelly tiež povedal, že akcie USA budú prebiehať v tesnej spolupráci s mexickou vládou.

Trump totiž už skôr oznámil, že deportácie sú „vojenskou operáciou“, lebo USA v minulosti „dovolili až príliš veľa zlým ľuďom vstúpiť na svoje územie“.

Mexiko odsúdilo nové predpisy vydané Spojenými štátmi, na základe ktorých bude možné deportovať takmer všetkých ilegálnych prisťahovalcov.

Medzi novými predpismi je aj posielanie neregistrovaných ľudí do Mexika, dokonca aj keď nie sú Mexičania. Nie je však jasné, či USA majú právomoc donútiť Mexiko prijímať cudzincov, napísala dnes na svojej webovej stránke britská spravodajská stanica BBC.

Šéf mexickej diplomacie Luis Videgaray už vyhlásil, že jeho krajina „nemôže prijať jednostranné rozhodnutia nanútené jednou vládou druhej vláde“.

Obaja americkí ministri sú v Mexiku práve preto, aby diskutovali o amerických protiprisťaho­valeckých opatreniach. V pláne mali aj stretnutie s prezidentom Enriquem Peňom Nietom, a to v čase jednej z najvážnejších roztržiek medzi oboma susednými štátmi za posledné roky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #imigračná politika #Donald Trump #John Kelly