Viedeň zastavila projekt realizácie pamätníka Ho Či Mina

Vedenie hlavného mesta Rakúska nesúhlasí so zámerom vybudovať na jeho území pamätník venovaný bývalému vodcovi vietnamských komunistov Ho Či Minovi.

24.02.2017 10:04
debata (45)

O „stopnutí“ tohto projektu informovala vo štvrtok hovorkyňa mestského radcu pre oblasť kultúry, ktorú citovala verejnoprávna stanica ORF.

Podľa zámeru Rakúsko-vietnamskej spoločnosti mala uvedeného politika pripomínať busta v areáli viedenského Dunajského parku. Za príležitosť pre odhalenie pamätníka venovaného Ho Či Minovi táto organizácia považovala nadchádzajúce 45. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi Rakúskom a Vietnamom.

Vietnamského revolucionára a dlhoročného prezidenta Ho Či Mina, ktorý zomrel v roku 1969, si ľavicové skupiny dodnes vážia ako bojovníka za slobodu. Podľa ORF sa však často zabúda na to, že jeho pôsobenie je spojené s usmrtením odhadom asi milióna ľudí, ako aj s početnými vojnovými zločinmi.

Viedenská radnica chce teraz stanoviť jasné pravidlá, ktoré v budúcnosti zabránia umiestňovaniu pamätníkov „nezávisle od ich estetickej alebo kultúrno-historickej hodnoty a vzťahu k Viedni“, povedala hovorkyňa mestského radcu pre kultúru Andreasa Mailatha-Pokorného.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Rakúsko #Viedeň #Ho Či Min