V Európe za rok identifikovali viac ako 17-tisíc prevádzačov

Európskemu centru proti pašovaniu migrantov (EMSC) sa za rok existencie podarilo identifikovať približne 17 400 prevádzačov ľudí.

24.02.2017 16:06
debata (9)

V tejto výnosnej oblasti organizovaného zločinu dominujú Turci, Sýrčania a Rumuni, uvádza EMSC vo svojej piatkovej správe.

Vďaka pašeráckym mafiám sa do Európy úspešne dostane cez 90 percent všetkých utečencov. Pašerácke siete využívali pre vstup do EÚ aj teroristické skupiny.

Viac ako 90 percent migrantov, ktorí prichádzajú do Európy, využilo služby pašeráckych sietí.
Rob Wainwright, šéf Európskeho policajného úradu (Europol)

Prevádzanie ľudí sa vďaka migračnej kríze stalo najrýchlejšie rastúcim segmentom kriminálnej činnosti, dodáva EMSC. Pašerácke gangy majú takmer vždy mnohonárodnostné zloženie. Prevládajú v nich ale Turci, Sýrčania a Rumuni, nasledovaní Bulharmi, Egypťanmi, Iračanmi, Ukrajincami, Poliakmi, Britmi a Senegalčanmi.

„Viac ako 90 percent migrantov, ktorí prichádzajú do Európy, využilo služby pašeráckych sietí,“ povedal podľa agentúry APA šéf Európskeho policajného úradu (Europol) Rob Wainwright. EMSC pôsobí v holandskom sídle Europolu v Haagu.

EMSC vedie viac ako dvetisíc medzinárodných vyšetrovaní, z ktorých štvrtina súvisí s falšovaním dokumentov. Zoznam lodí podozrivých z pašovania ľudí sa rozrástol na 500. Pre pozemnú prepravu utečencov využívajú pašeráci špeciálne upravené kamióny, ale stále častejšie aj vlaky, vrátane nákladných. Výnimkou nie sú ani prípady, keď pašeráci migrantov prepravujú letecky.

Pracovníci EMSC sledujú tiež internet, lebo prevádzači mnohokrát hľadajú svojich zákazníkov cez sociálne siete. Identifikovaných už bolo cez 1150 účtov, ktoré sú využívané na účel náboru.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #prevádzačstvo #prevádzači #EMSC