Biely dom nepustil na tlačovku novinárov z hlavných amerických médií

Biely dom nepustil na piatkovú tlačovú besedu zamestnancov niektorých hlavných amerických a svetových médií. Medzi novinármi, ktorým bola bez udania dôvodu odmietnutá účasť na brífingu, boli spravodajcovia denníkov New York Times, Los Angeles Times, Daily Mail, televíznych staníc CNN a BBC či spravodajských serverov Politico a BuzzFeed.

25.02.2017 09:58
debata (124)

Britská stanica BBC upozornila, že CNN bola jedinou veľkou americkou televíznou sieťou, ktorá na brífing nemohla. Tlačová agentúra The Associated Press reagovala na krok hovorcu Bieleho domu Seana Spicera tým, že sa na spomínanej tlačovej besede nezúčastnila dobrovoľne. Podobne postupovali aj magazín Time a denník USA Today.

„Agentúra AP je presvedčená, že verejnosť by mala mať prístup k prezidentovi natoľko, ako to je len možné,“ píše sa vo vyhlásení riaditeľky AP pre vzťahy s médiami Lauren Eastonovej.

Na stretnutie s hovorcom Spicerom mohli novinári z televízií ABC, Fox News, tlačovej agentúry Reuters a denníka Washington Times. Pozvanie na piatkový brífing v Bielom dome mal tiež krajne pravicový a konšpiračný internetový magazín Breitbart News. Zakladateľ tohto média Steve Bannon je dnes hlavným stratégom prezidenta Donalda Trumpa.

Na otázku, prečo boli niektorí vylúčení, Spicer odpovedal, že to bolo jeho rozhodnutie, uviedla BBC. Šéf kancelárie BBC vo Washingtone Paul Danahar uviedol, že zástupca BBC sa na tlačových besedách v Bielom dome zúčastňuje denne. Vysvetlenie tejto situácie zatiaľ nemajú.

Výkonný riaditeľ denníka New York Times Dean Baquet povedal, že takéto vylúčenie z brífingu zažili prvýkrát v histórii novín. Incident sa stal niekoľko hodín po tom, ako hlava štátu Trump počas svojho piatkového vystúpenia na výročnom fóre konzervatívcov v štáte Maryland znova útočila na americké médiá.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Biely dom #Donald Trump