Malajzia pohrozila zatykačom na severokórejského diplomata

Malajzijská polícia v sobotu oznámila, že vydá zatykač na severokórejského diplomata Hjon Kchwang-songa, ak odmietne spolupracovať s vyšetrovateľmi smrtiaceho útoku na nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una.

25.02.2017 19:51
polícia, vyšetrovatelia, Malajzia, Kim Čong-nam Foto: ,
Vyšetrovatelia malajzijskej polície ozrejmujú ďalšie detaily v súvislosti s vraždou Kim Čong-nama.
debata

Vyšetrovanie spôsobilo vážny diplomatický boj medzi Malajziou a Severnou Kóreou, ktorá je hlavným podozrivým z vraždy Kim Čong-nama na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur 13. februára. Starší nevlastný brat vodcu KĽDR žil v exile a cestoval domov do Macaa. Piatkové odhalenie malajzijskej polície, že pri vražde Kima bola použitá zakázaná nervovoparalytická bojová látka VX, ešte zhoršilo diplomatický spor, ktorý má široké geopolitické dôsledky.

Polícia dnes oznámila, že vykoná na termináli letiska, kde Kima zabili, kontrolu, aby preverila, či tam neostali zvyšky látky VX. Kontrola sa začne v nedeľu o 01.00 h miestneho času (dnes o 18.00 h SEČ), takmer dva týždne po záhadnej smrti Kim Čong-nama. Zúčastnia sa na nej chemické, biologické, rádiologické a nukleárne tímy polície, ako aj jednotka hasičského zboru na likvidáciu nebezpečného materiálu a vládny výbor pre atómovú energiu. Hoci látka VX nie je rádioaktívna, príslušné tímy sa na prehliadke zúčastnia preventívne.

Experti vyhlásili, že nervovoparalytická bojová látka použitá pri útoku bola takmer určite vyrobená v sofistikovanom štátnom laboratóriu na výrobu zbraní a je na základe medzinárodnej zmluvy zakázaná. Avšak Severná Kórea nikdy túto zmluvu nepodpísala a už desaťročia rozvíja komplexný program na výrobu chemických zbraní.

Kim Čong-nam politicky neohrozoval svojho nevlastného brata Kim Čong-una, nemal politické ambície. Ale v severokórejskej dynastickej diktatúre, kde sa moc dedí príslušníkmi rodiny, bol zrejme vnímaný ako možný rival, hoci dlhé roky žil v exile. Severná Kórea poprela akúkoľvek účasť na smrtiacom útoku na letisku v Kuala Lumpur.

Malajzia tento týždeň už skôr informovala, že chce vypočúvať druhého tajomníka severokórejského veľvyslanectva v Kuala Lumpure, diplomata Hjon Kchwang-songa. Úrady však vtedy pripustili, že má diplomatickú imunitu a nemôžu ho donútiť, aby prišiel.

V sobotu však Malajzia zmenila tón. Policajný šéf riadiaci vyšetrovanie Abdul Samah Mat vyhlásil, že úrady dajú diplomatovi „prijateľný“ čas na to, aby predstúpil. Ak to neurobí, polícia vydá varovanie, že sa musí objaviť. „Ak sa neukáže… prikročíme k nasledujúcemu opatreniu a získame od súdu zatykač,“ povedal novinárom Abdul Samah.

Indonézanka Siti Aisyahová, ktorú zadržali ako jednu z podozrivých v prípade vraždy Kim Čong-nama, uviedla, že jej zaplatili 90 dolárov za účasť na útoku. Informoval o tom indonézsky diplomat v Malajzii.

Aisyahová však zopakovala, že ju podviedli a myslela si, že ide o žart s detským olejom pre reality šou, uviedol námestník veľvyslanca Indonézie Andriano Erwin po tom, ako sa dnes s 25-ročnou ženou stretol vo väzbe.

Malajzijská polícia zadržala aj druhú podozrivú z útoku, občianku Vietnamu, a ďalšie dve osoby. Vietnamka Doan Thi Huongová si takisto myslela, že ide o žart. Oznámilo to vietnamské ministerstvo zahraničných vecí.

Avšak malajzijská polícia už predtým uviedla, že obe zadržané ženy vedeli, čo robia – boli vycvičené na to, ako potrieť tvár obete toxickou látkou a následne okamžite odísť na toaletu a umyť si ruky. Polícia tiež oznámila, že pri tohtotýždňovej razii v obytnom dome na okraji Kuala Lumpuru odobrala vzorky a čaká na výsledky laboratórnych testov, či nejde o nebezpečné materiály.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Malajzia #Kim Čong-nam