Neprávom odsúdený ruský opozičník Dadin opustil väzenie

Ruského opozičného aktivistu Ildara Dadina v nedeľu prepustili z väzenia, kam ho predvlani poslal moskovský súd za opakovanú účasť na protestoch. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na opozičníkovu ženu Anastasiu Zotovovú. Najvyšší súd v stredu rozsudok zrušil, pričom Dadinovi priznal právo na odškodnenie.

26.02.2017 12:13
debata (13)

Súd v ruskej metropole odsúdil Dadina v decembri 2015 na tri roky odňatia slobody za to, že sa v roku 2014 zapojil do štyroch nepovolených demonštrácií. Vlani v marci potom odvolací súd dĺžku trestu o pol roka skrátil.

Verdikt vyvolal veľký rozruch. Dadin bol totiž prvým odsúdencom podľa nového ustanovenia, ktoré opakované zatknutie na nepovolených demonštráciách postihuje väzením. Ešte väčšie pobúrenie verejnosti vzbudil Dadinov list z väzenia, v ktorom sa sťažoval na mučenie.

Osudom Dadina sa 10. februára zaoberal ruský ústavný súd, ktorý nariadil preskúmanie prípadu a zároveň odporučil zmenu ustanovenia v ústave, na základe ktorého opozičníka uväznili. Následne najvyšší súd 22. februára odsudzujúci rozsudok zrušil, rozhodol zastaviť trestné stíhanie Dadina a nariadil jeho prepustenie. Súčasne s tým priznal postihnutému právo na odškodnenie.

Dadinova obhajkyňa Xenija Kostrominová zatiaľ nevedela, či jej mandant bude odškodnenie skutočne žiadať. Uviedla, že o tejto otázke budú hovoriť v nadchádzajúcom týždni, až potom bude možné sa k tomu vyjadriť.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ildar Dadin