V Moskve uctilo pamiatku zavraždeného Nemcova až 15-tisíc ľudí

Pochodu usporiadanému pri príležitosti druhého výročia vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova sa podľa organizátorov v nedeľu popoludní v centre Moskvy zišlo okolo 15 000 ľudí. Informujú o tom médiá, podľa ktorých sa akcia začala s polhodinovým oneskorením pre dohadovanie sa s policajtmi kvôli jednému transparentu.

26.02.2017 15:09
Nemcov, Boris Nemcov, demonštrácia, protest, Foto: ,
Priebeh akcie je zatiaľ podľa ruských médií pokojný.
debata (377)

Očakáva sa, že pochod by mal byť najväčšou opozičnou akciou od minulého zhromaždenia pri prvom výročí smrti Nemcova. Organizátori pri oznámení tohtoročného pochodu, ktorý moskovské úrady povolili, nahlásili účasť 30 000 ľudí. Polícia podľa agentúry TASS uviedla, že aktuálne je prítomných okolo 5 000 osôb.

Priebeh akcie je zatiaľ podľa ruských médií pokojný. Menší incident sa odohral na začiatku, keď niekto udrel do tváre čelného opozičného politika Michaila Kasjanova, informoval TASS. Zástup stúpencov opozície prešiel najprv centrom Moskvy. Vyvrcholením má byť míting na Prospekte akademika Sacharova, kde je cieľ pochodu a kde sa čakajú prejavy opozičných rečníkov.

Nemcov bol ruským vicepremiérom v rokoch 1997 až 1998 za prezidenta Borisa Jeľcina. Po odchode z parlamentu v roku 2003 pomáhal okrem iného organizovať pouličné protesty proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Za účasť na týchto akciách bol niekoľkokrát zatknutý a uväznený.

Nemcov kritizoval Kremeľ za zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu, korupciu či za angažovanosť Ruska v konflikte na Ukrajine. Zavraždili ho 27. februára 2015 na moste neďaleko Kremľa krátko pred demonštráciou proti Putinovej vláde a vojne na Ukrajine, ktorá sa mala konať 1. marca.

Vlani v októbri začal pred vojenským súdom v Moskve proces s päticou Čečencov obžalovaných zo spáchania tohto zločinu. Všetkých päť hneď v úvode procesu odvolalo priznanie, ku ktorým ich podľa svojho tvrdenia prinútili týraním.

Objednávateľ vraždy medzi obžalovanými nie je. Ruská polícia tvrdí, že je ním bývalý bojovník čečenského bezpečnostného práporu Ruslana Muchudinova, ktorý sa ukrýva v zahraničí. Rusko na neho vydalo medzinárodný zatykač. Advokáti pozostalých sú presvedčení, že likvidácia Nemcova bola dielom osôb z najbližšieho okolia čečenského vládcu a obľúbenca Kremľa Ramzana Kadyrova.

377 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Boris Nemcov