Sudán prepustí Čecha odsúdeného na 24 rokov za špionáž

Sudánsky prezident Umar Bašír nariadil prepustenie 53-ročného českého občana Petra Jaška, ktorého v africkej krajine odsúdili na 24 rokov väzenia za špionáž a podnecovanie nenávisti. V nedeľu to oznámil sudánsky minister zahraničných vecí Ibráhím Ghandúr na spoločnej tlačovej konferencii s českým kolegom Lubomírom Zaorálkom, ktorý je na návšteve Sudánu.

26.02.2017 18:16
debata (4)

Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz. Prezident Bašír odpustil trest českému občanovi Jaškovi v záujme dobrých vzťahov medzi Sudánom a Českou republikou, zdôvodnil vývoj udalostí Ghandúr. Podľa jeho ďalších slov Jaška ešte v nedeľu odovzdajú do rúk ministra Zaorálka a spoločne odídu do ČR.

Zaorálek priletel do sudánskeho hlavného mesta Chartúm dnes práve preto, aby presadil prepustenie kresťanského humanitárneho pracovníka Jaška. Zaorálek vyjadril na tlačovej konferencii radosť nad uzavretím prípadu.

Jaška zadržali v decembri 2015 spolu s troma Afričanmi. Charitatívna organizácia Release International, ktorá pomáha tamojším kresťanom, uviedla, že mužov stíhali za údajné financovanie protivládneho hnutia v oblasti Darfúr a v sudánskom štáte Južný Kordofán. Podľa organizácie však chcel Jašek iba pomôcť študentovi z Darfúru, ktorý utrpel popáleniny pri demonštrácii.

V januári sudánsky súd poslal Čecha do väzenia za vstup do krajiny bez víz, za špionáž, za zhotovovanie fotografií vo vojenských zónach a za vyvolávanie nenávisti medzi skupinami obyvateľstva. Jaškovi hrozil trest smrti, dodal portál.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán