Šéf iránskej diplomacie privítal Oscara pre Farhádího

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf zablahoželal v pondelok iránskemu režisérovi Ašgharovi Farhádímu za získanie Oscara v kategórii najlepší zahraničný film za snímku Salesman (Klient).

27.02.2017 09:26
Oscar, Klient, Ašghar Farhádí Foto: ,
Ašghar Farhádí sa 89. udeľovania cien Americkej filmovej akadémie nezúčastnil. Sošku Oscara za najlepší cudzojazičný film prebrali za 44-ročného Iránskeho režiséra Anousheh Ansáriová a Firouz Naderi.
debata (5)

Zaríf na Twitteri napísal, že ocenenie je protestným krokom proti nariadeniu amerického prezidenta Donalda Trumpa, zakazujúcemu vstup občanov zo siedmich prevažne moslimských krajín do USA, vrátane Iránu.

Minister zahraničných vecí na sociálnej sieti uviedol: „Som hrdý na hercov a štáb filmu Salesman za to, že získali Oscara a postavili sa proti zákazu vstupu moslimov. Iránci utvárajú kultúru a civilizáciu už tisícročia.“

O víťazstve Farhádího na nedeľnom slávnostnom odovzdávaní pozlátených sošiek v Los Angeles stručne informovali iránsky štátny rozhlas a televízia, ale mnoho Iráncov sa túto správu dozvedelo zo sociálnych médií.

Farhádí oscarovú slávnosť v Hollywoode bojkotoval. V januári oznámil, že sa na Oscaroch nezúčastní na protest proti práve vydanému – medzičasom súdne pozastavenému – cestovnému zákazu prezidenta Trumpa, a to ani v prípade, že by mu americké úrady udelili výnimku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mohammad Džavád Zaríf #Oscar 2017 #Asghar Farhádí