Štáty EÚ nie sú dosť silné, aby obstáli v roku 2017, tvrdia šéfovia diplomacie

Na súčasné výzvy vo svete môže pre členské štáty EÚ existovať len jedna odpoveď - jednotne konajúca, silná a dôveryhodná Európa, znie zo stretnutia Slovenska, Česka a Nemecka.

27.02.2017 11:21
debata (15)

To je naša jediná šanca, ako sa aktívne podieľať na svetovom poriadku. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení ministrov zahraničných vecí Nemecka Sigmara Gabriela, Slovenska Miroslava Lajčáka a Česka Lubomíra Zaorálka k 25. výročiu Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci.

„Žiaden európsky členský štát nie je dostatočne veľký, silný a mocný na to, aby obstál sám v globalizovanom svete roku 2017. Žiadna krajina sa bez pomoci ostatných nedokáže vyrovnať s výzvami, akými sú zmena klímy, terorizmus a migrácia,“ konštatovali vo vyhlásení ministri.

Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi krajinami z 27. februára 1992 bola podľa ministrov zmluvou medzi pokojne znovu zjednoteným Nemeckom a Československom, ktoré sa rozdelilo mierovou cestou o necelý rok neskôr.

Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení, ich spoločným cieľom je naďalej posilňovať Európu, v ktorej sa rešpektujú ľudské práva a základné slobody, ako aj zásady demokracie a právneho štátu. „My, ministri zahraničných vecí Nemecka, Slovenska a Česka, potvrdzujeme pred summitom, na ktorom si pripomenieme 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv, tento cieľ a priznávame sa k našej povinnosti pokračovať v európskom integračnom procese v duchu stability a vzájomnej dôvery. Tento cieľ budeme sledovať na bilaterálnej a regionálnej úrovni, ako aj na úrovni EÚ,“ uviedli šéfovia diplomacie.

Ako jeden z mnohých úspechov vzájomnej spolupráce označili hospodárske vzťahy, ktoré sa podľa nich od podpisu zmluvy znásobili. Za dôležité však označili i spoločné hodnoty, akými sú právny štát, demokracia, sloboda prejavu a dodržiavanie ľudských práv.

Spoločne deklarovali záujem užšie spolupracovať v oblasti spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky a pracovať na podpore mieru a stability v Európe a na celom svete. Ďalej zdôraznili európsku ochranu hraníc ako kombináciu národných a európskych úloh, ako aj spoločnú utečeneckú a migračnú politiku.

„Chceme Európu s vnútornou bezpečnosťou, schopnou bojovať proti terorizmu a organizovanému zločinu. Chceme konkurencieschopnú Európu, ktorá investuje do vzdelávania a výskumu, ako aj do verejnej infraštruktúry prostredníctvom spoločnej finančnej a hospodárskej politiky. A chceme sociálne spravodlivú Európu, v ktorej môžu ľudia žiť a pracovať za spravodlivých podmienok,“ uzavreli.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #Slovensko #Zmluva o dobrom susedstve