Pripravuje už Británia obmedzenia pre ľudí z únie?

Už od marca asi budú musieť obyvatelia Európskej únie vrátane Slovákov viac zvažovať, či sa vyberú pracovať a žiť do Británie.

27.02.2017 12:02 , aktualizované: 28.02.2017 08:51
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (1)

Podľa denníka Telegraph sa po spustení rokovaní o brexite môže na týchto ľudí vzťahovať nový režim. A možno nebude jasné, ako dlho budú môcť zostať v krajine. Britská premiérka Theresa Mayová má aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy do konca marca. Začne tým proces vystúpenia krajiny z únie.

Zdá sa, že vláda v Londýne si neuvedomuje alebo to aspoň nechce verejne priznať, že jej vyjednávacia pozícia je veľmi slabá.
Frank Häge, odborník na EÚ z Limerickej univerzity v Írsku

Telegraph tvrdí, že by to mohlo byť okolo 15. marca. Denník prišiel s informáciou, že ľudia, ktorí prídu pracovať do Británie po tomto dátume, môžu po ukončení členstva ostrovného štátu v EÚ prísť o právo na pobyt v krajine. Zároveň vraj Mayová plánuje povedať európskym partnerom, že občanom únie, ktorí prídu predtým, zostanú všetky práva. Ale iba v prípade, že rovnaký prístup zvolia členské krajiny k Britom žijúcim v EÚ.

Úrad premiérky informácie Telegraphu jednoznačne nepotvrdil. Je však jasné, že riešenie voľného pohybu osôb bude veľmi podstatnou otázkou pri rokovaniach o podmienkach brexitu. "Čo sa týka otázky práv pre občanov EÚ v Británii, predsedníčka vlády dala jasne najavo, že chce túto vec riešiť prioritne, keď sa začnú rokovania s členskými štátmi. Rozhodnutia o migrantoch urobíme v tejto krajine. V tom spočíva prevzatie kontroly po vystúpení z EÚ. Ale čo sa týka špekulácií o dátumoch, tak sú to špekulácie,“ uviedol podľa agentúry Reuters hovorca Mayovej.

Celý brexit sa do nemalej miery týka migrácie. Tá bola jednou z hlavných tém tábora bojujúceho za vystúpenie Británie z EÚ. Aj napriek tomu, že štúdie ukazujú, že migranti sú ekonomicky prínosní pre krajinu. Tábor, ktorý bol za brexit, však účelovo a populisticky miešal aj utečeneckú krízu s pracovnou migráciou do EÚ. Poukazoval tiež na skutočné aj domnelé zločiny cudzincov v krajine, keď sa neváhal pohybovať ani na hranici xenofóbie a rasizmu.

Odborníci poukazujú, že Británia si samozrejme bude môcť robiť vlastné rozhodnutia, kto bude mať aké práva v krajine. Ale rovnako členské štáty EÚ budú chrániť svojich občanov. Viaceré krajiny to už pripomenuli. Slovenský premiér Robert Fico dokonca hovoril o možnosti vetovania dohody, pokiaľ nebude brať do úvahy práva občanov Slovenska. Ak chce Mayová naozaj otázku voľného pohybu v rokovaniach vyriešiť čo najrýchlejšie, všetky zastúpené strany musia nájsť prijateľný kompromis.

Je pritom viditeľné, že premiérka je pod tlakom radikálnejších euroskeptikov, ktorí žiadajú čo najrýchlejšie výsledky aj práve v otázke migrácie. Po spustení článku 50 by sa rokovania o vystúpení Británie mali stihnúť za dva roky.

"Zdá sa, že vláda v Londýne si neuvedomuje alebo to aspoň nechce verejne priznať, že jej vyjednávacia pozícia je veľmi slabá. Pre EÚ bude nepríjemné, ak za dva roky nebudeme mať dohodu a Británia len tak ukončí svoje členstvo. Pre Londýn to však môže byť obrovský šok,“ reagoval pre Pravdu odborník na EÚ Frank Häge z Limerickej univerzity v Írsku. "Británia bude pod veľkým tlakom, aby dohodu dosiahla. Pre EÚ to až tak neplatí. Nikto v únii vyslovene netúži potrestať Britániu za to, že odchádza. Ale je jasné, že EÚ nechce, aby jeden člen odišiel za podmienok, ktoré sú pre neho vyslovene výhodné,“ pripomenul Häge.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová #voľný pohyb osôb