Na Filipínach hľadajú Nemca, údajne popraveného militantmi

Filipínska armáda v pondelok vystupňovala snahu nájsť telo nemeckého rukojemníka, ktorému údajne islamskí militanti odrezali hlavu, lebo im nebolo vyplatené požadované výkupné.

27.02.2017 12:45
debata

Úrady dostali špionážne informácie, že teroristická skupina Džamáa abú Sajjáf popravila 70-ročného nemeckého rukojemníka v nedeľu 30 minút po tom, čo o 15:00 hod miestneho času (8:00 hod SEČ) vypršala lehota na zaplatenie výkupného 30 miliónov pesos (600-tisíc dolárov).

Avšak filipínske úrady ešte len čakajú na potvrdenie zabitia rukojemníka, uviedol hovorca armády plukovník Edgard Arevalo. Podľa portálu ČT24 militanti nemeckého rukojemníka už popravili.

„Požiadali sme miestne samosprávy a Front národného oslobodenia Morov (MNLF) o pomoc pri hľadaní tela najnovšej obete skupiny abú Sajjáf,“ vysvetlil hovorca.

„Kým nenájdeme telo, stále si uchovávame nádej, že je nažive, a budeme pokračovať v podnikaní bojových operácií,“ dodal.

MNLF je povstalecká organizácia, ktorá v roku 1996 podpísala mierovú dohodu s filipínskou vládou a sídli na ostrove Jolo, približne 1000 kilometrov v južne od metropoly Manila.

Podľa špionážnych správ sa poprava nemeckého občana konala v dedine na okraji mesta Indanan na Jole.

Militanti zo skupiny abú Sajjáf uniesli Nemca vlani 5. novembra z jeho jachty pri južnom pobreží Filipín. Militanti zastrelili jeho 59-ročnú manželku, keď sa bránila, a nechali jej telo v plavidle.

Okrem únosov kvôli výkupnému pripisujú abú sajjáfovcom aj niektoré z najhorších teroristických útokov na Filipínach.

Islamskí militanti na juhu Filipín už 14. februára pohrozili odrezaním hlavy nemeckému rukojemníkovi zadržiavanému tri mesiace, ak im do 26. februára nebude vyplatené výkupné. Varovanie zverejnili spolu s videom zachytávajúcim 70-ročného nemeckého zajatca. Militanti to označili za „posledné ultimátum“. Video zachytávalo rukojemníka v oranžovej košeli, za ním stáli ozbrojení muži vrátane jedného, ktorý držal kosu. Rukojemník prosil nemeckú a filipínsku vládu, aby mu pomohli.

„Ak sa to všetko nevydarí, chcem sa rozlúčiť s rodinou,“ povedal veľmi zarastený muž s bradou a rozplakal sa. „Nemyslím si, že mám šancu dostať sa odtiaľto živý, lebo sa nič nedeje.“

Poradca prezidenta pre otázky mieru Jesus Dureza ešte cez víkend oznámil, že filipínska armáda a ďalšie protiteroristické sily aj tentoraz uskutočňujú „pátraciu a záchrannú akciu“, ktorá bude trvať až do oslobodenia unesenej obete, tak ako vždy v podobných prípadoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #rukojemník #militanti #Abú Sajjáf