Iracké vládne sily dobyli v Mósule kľúčový most

Iracká armáda dobyla západnú stranu kľúčového, ale poškodeného mosta cez rieku Tigris v Mósule. Informoval o tom veliteľ federálnych policajných jednotiek rýchlej reakcie generálmajor Sámir Ahmad.

27.02.2017 13:54
Mósul, Mosul, Irak, Islamský štát, IS, bitka,... Foto: ,
Iracká žena, ktorá práve utiekla zo svojho domova, leží na základni Irackých špeciálnych síl a čaká na transport do utečeneckého tábora, zatiaľ čo iracké sily bojujú s ozbrojencami z teroristickej organizácie Islamský štát v západnom Mósule.
debata (8)

Podľa jeho vyhlásenia pre agentúru AP dobytie lokality sprevádzali urputné boje, do ktorých jednotky džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) nasadili aj ostreľovačov a protitankové strely a využili aj taktiku samovražedných atentátov páchaných pomocou v autách nastražených výbušnín, aby tak spomalili postup vládnych síl.

Generál priznal straty na životoch v radoch svojich vojakov, ale konkrétne počty obetí neuviedol.

Rieka Tigris delí Mósul od severu k juhu približne na polovice. Momentálne nie je možné dostať sa z jedného brehu na druhý, pretože všetkých päť mostov bolo zničených pri náletoch provládnych síl na mesto, ktoré padlo do rúk džihádistov v júni roku 2014.

Boje o Mósul trvajú od vlaňajšieho októbra. Ofenzíva proti IS v tomto druhom najväčšom meste Iraku sa pripravovala veľmi dlho. Mosty v meste počas náletov zničila medzinárodná letecká koalícia bojujúca na strane irackej vládnej armády, aby IS sťažila presuny medzi východnou a západnou časťou mesta.

Iracké jednotky, ktoré v západnej časti mesta pokračujú v útokoch na džihádistov, majú teraz v pláne vybudovať pontónový most, aby im následne slúžil ako zásobovacia trasa. Pontónový most bude spájať východnú časť mesta, ktorú vládne sily dobyli už v januári, so západnou časťou ovládanou ešte stále džihádistami.

O ovládnutie Mósulu, ktorý je hlavným mestom severoirackej provincie Ninive, sa od 17. októbra usilujú príslušníci irackej armády, kurdských polovojenských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #Islamský štát #IS