Mladíci spôsobili smrteľnú nehodu, berlínsky súd im vymeral doživotie

Nevídaný rozsudok s trestom doživotného väzenia za spáchanie vraždy vyniesol v pondelok krajinský súd v Berlíne nad dvoma šialenými vodičmi, ktorí vlani v centre nemeckej metropoly pretekali a spôsobili haváriu, pri ktorej zomrel vodič iného auta.

27.02.2017 14:27
súd, nemecko, berlín, obvinený Foto: ,
Jeden z obvinených Hamdi H., si zakrýva tvár tesne predtým, ako súd v Berlíne vyriekol verdikt, podľa ktorého sú on a aj druhý páchateľ vinní z úmyselného usmrtenia.
debata (25)

Verdikt padol v prvostupňovom konaní a nie je zatiaľ právoplatný, informovala agentúra DPA.

Súd svojím rozhodnutím vyhovel návrhu rozsudku, ktorý predniesla prokuratúra. Obaja mladí previnilci vo veku 28 a 25 rokov tiež potrestal doživotným zákazom riadenia motorových vozidiel.

Rozsudok nad vodičmi oboch áut súd zdôvodnil tým, že „jednali v spoluúčasti s vedomím toho, že môžu zaviniť smrť“. Ako právne relevantnú skutočnosť spáchania vraždy pritom v tejto kauze súd uznal skutočnosť, že obe autá boli vražednou zbraňou.

Nehoda sa stala vlani v noci na 1. februára a mala za následok vážnu dopravnú nehodu. Jeden z odsúdených narazil do auta značky Jeep, ktorého 69-ročný vodič zomrel. Počas šialenej jazdy prešli mladíci niekoľko križovatiek na červenú a v okamihu zrážky išli rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu.

Obhajcovia žiadali pre jedného obžalovaného uznanie viny z neúmyselného zabitia a pre druhého z jazdy ohrozujúcu bezpečnosť dopravy. Obhajoba poukazovala na to, že zámer zúčastniť sa pretekov nemožno zamieňať s úmyslom zabiť a že ich mandanti boli presvedčení, že všetko budú mať pod kontrolou.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #doživotie #Berlín