Trump chce zvýšiť obranný rozpočet o 54 miliárd dolárov

Americký prezident Donald Trump má v úmysle zvýšiť výdavky na zbrojenie o 54 miliárd dolárov. Vo svojom návrhu rozpočtu chce Trump o približne rovnakú sumu znížiť rozpočtové výdavky určené pre iné rezorty.

27.02.2017 18:30 , aktualizované: 28.02.2017 10:01
debata (58)

Približne desaťpercentné zvýšenie rozpočtových výdavkov pre rezort obrany je v súlade s Trumpovým predvolebným sľubom investovať viac prostriedkov do ozbrojených síl. V súvislosti s tým má Trump v úmysle vyčleniť menej rozpočtových prostriedkov určených na zahraničnú pomoc a domáce vládne programy.

Informácie o pripravovanom rozpočte poskytli predstavitelia Bieleho domu novinárom telefonicky len pod podmienkou zachovania anonymity, a to aj napriek skutočnosti, že Trump v piatok odsúdil využívanie anonymných zdrojov médiami, napísala agentúra AP.

Jeden z predstaviteľov Bieleho domu uviedol, že Trump vo výraznej miere obmedzí výdavky na zahraničnú pomoc, aby získal peniaze na navýšenie rozpočtu na obranu.

„Tento rozpočet je v súlade s mojim sľubom udržať Američanov v bezpečí. Zahŕňa historické zvýšenie rozpočtu na obranu. Nikdy nevyhrávame, nikdy nevyhrávame vojnu. Blízky východ je naše osie hniezdo. Je tam chaos,“ povedal americký prezident.

Takéto zvýšenie výdavkov na obranu je nezvyčajné vzhľadom na to, že USA nie sú v žiadnej väčšej vojne, hoci špeciálne jednotky sú aktívne v boji proti IS v Sýrii a Iraku.

Tento návrh vyvolal rozporuplné reakcie. Jedna z významných demokratov Nancy Pelosiová to pre The Independent komentovala: „Škrt 54 miliárd dolárov bude mať ďalekosiahly a dlhotrvajúci negatívny efekt na našu schopnosť uspokojiť potreby amerického ľudu. Prezident sa vzdáva amerického líderstva v inováciách, vzdelávaní, vede a čistej energii.“

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump