Biely dom preveril mobily, Trump sa hnevá na Obamu

Nový americký prezident venuje veľa energie podozreniam, že mu neprajníci chcú uškodiť. V Bielom dome preto kontrolovali telefóny zamestnancom a samotný Donald Trump sa navyše obul do svojho predchodcu Baracka Obamu.

28.02.2017 13:49 , aktualizované: 01.03.2017 10:48
Kellyanne Conwayová, Oválna pracovňa, Biely... Foto: ,
Poradkyňa Donalda Trumpa Kellyanne Conweyová čelí kritike za to, ako sa usadila v Oválnej pracovni v prítomnosti predstaviteľov afroamerických univerzít. Vraj sa správala neúctivo.
debata (6)

Televízia CNN informovala, že prezident súhlasil s hovorcom Seanom Spicerom, že treba preveriť mobily personálu kvôli možným únikom informácií. Spicer nepoprel správu, ale tvrdí, že Trump s tým nemá nič spoločné.

CNN uviedla, že hovorca sa rozhodol skontrolovať kontakty svojich spolupracovníkov, či nevyniesli do médií niečo dôverné prostredníctvom esemesiek alebo šifrovacích nástrojov. „Spicer dokonca vyzval kolegov, aby zhromaždili mobily pre následnú kontrolu,“ napísal server Politico. Hovorca mal požiadať zamestnancov tlačového oddelenia, aby o tomto postupe určite neinformovali novinárov. Obrátilo sa to však hneď proti nemu, pretože informácia o jeho správaní sa bezprostredne dostala do médií.

CNN zároveň tvrdí, že Trump posvätil rozhodnutie Spicera zakázať niektorým novinárom prístup na piatkovú tlačovku, čo vyvolalo pobúrenie. Hovorca sa vykrúca, že prezident s tým nemal do činenia. „Nevedel, čo robím. Nie je to presné. Neverím ani, že o tlačovej konferencii vedel. V žiadnom prípade som s ním ani s nikým iným z Bieleho domu nediskutoval,“ reagoval Spicer.

Medzitým Trump obvinil Obamu, že stojí za demonštráciami, ktoré sa po prezidentskej inaugurácii rozšírili do amerických miest. Svojmu predchodcovi pripisuje aj časť zodpovednosti za niektoré informačné úniky z Bieleho domu. „Myslím si, že Obama je za tým, pretože jeho ľudia sú rozhodne za tým. To je politika, tak to chodí. A bude to zrejme pokračovať,“ vyhlásil Trump pre televíznu stanicu Fox News, pričom neposkytol žiadny dôkaz, ktorým by podporil svoje tvrdenie proti Obamovi.

Trump už predtým povedal zmienenej televízii, že úniky informácií o jeho telefonátoch so štátnikmi z Mexika a Austrálie pochádzali od „Obamových ľudí“. Na verejnosť sa vtedy dostali výroky Trumpa, ktoré vyvolali pozornosť svojím ostrým obsahom. Trump opakuje, že unikanie informácií poškodzuje národnú bezpečnosť USA.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Donald Trump