Južná Kórea navrhuje pozastaviť členstvo KĽDR v OSN

Južná Kórea v utorok vyzvala na "kolektívne opatrenia" proti Severnej Kórei, zahŕňajúce aj možné pozastavenie jej členstva v Organizácii Spojených národov.

28.02.2017 15:00
debata

Podľa juhokórejského ministra zahraničných vecí Jun Pjong-seho bolo použitie chemickej zbrane na zavraždenie nevlastného brata severekórejského vodcu „budíčkom“.

Šéf juhokórejskej diplomacie sa vyjadril na Konferencii o odzbrojení, ktorá sa pod záštitou OSN koná v Ženeve, po tom, ako malajzijská prokuratúra oznámila, že z vraždy Kim Čong-nama obvinia dve ženy. Predstavitelia USA i Južnej Kórey sa domnievajú, že tento starší brat vodcu KĽDR Kim Čong-una sa stal obeťou atentátu pripraveného Pchjongjangom.

„Na hromadné zabíjanie stačí len niekoľko gramov VX,“ povedal Jun na ženevskom fóre s odkazom na chemickú látku, ktorú podľa malajzijskej polície použili pri vražde Kim Čong-nama na letisku malajzijskej metropoly Kuala Lumpur pred dvoma týždňami.

„Severná Kórea má podľa hlásení nie len gramy, ale tisíce ton chemických zbraní vrátane VX po celej krajine… Nedávny atentát je pre nás všetkých upozornením na chemické zbrane Severnej Kórey a jej úmysel skutočne ich použiť,“ dodal juhokórejský minister.

V pondelok Jun v prejave na pôde Rady OSN pre ľudské práva vyzval svetové veľmoci, aby trestne stíhali vedenie v Pchjongjangu skôr, než jeho „stále sa zhoršujúce“ praktiky v oblasti ľudských práv, zahŕňajúce hromadné popravy a pracovné tábory, ohrozia svetový mier.

debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #OSN #Južná Kórea