Provládne sily sú už na okraji Palmýry

Vojaci sýrskej armády a spriazneného libanonského hnutia Hizballáh sa dostali k okraju mesta Palmýra, z ktorého sa snažia vyhnať džihádistov z tzv. Islamského štátu (IS).

28.02.2017 15:43
Sýria, Palmýra, budova, trosky, zničená budova Foto: ,
Sýrčan nesie koberec cez zničené časti mesta Palmýra.
debata (12)

Informovalo o tom v utorok oblastné zoskupenie opozičných aktivistov, používajúce názov Palmýrsky koordinačný výbor.

Provládne sily, ktoré sprevádzajú iránski poradcovia, sa podľa výboru nachádzajú na príjazde do mesta z juhozápadného smeru, približne päť kilometrov od svetoznámej archeologickej lokality s antickými ruinami. Aktivisti tiež uviedli, že v ranných hodinách boli rôzne časti Palmýry terčom náletov.

Postup síl vedúcich ofenzívu proti IS v Palmýre hlásili aj médiá napojené na Hizballáh a Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Sýrska armáda oslobodila Palmýru s pomocou Ruska už v marci 2016, v decembri však toto púštne mesto preslávené antickými pamiatkami padlo opäť do rúk IS. Džihádisti vtedy využili situáciu, keď sa pozornosť velenia sýrskej armády a jej spojencov sústreďovala na mesto Aleppo.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo tento mesiac videozáznamy nasnímané dronom, ktoré dokumentujú ďalšie škody napáchané džihádistami na historických monumentoch v Palmýre.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #Palmýra