Trump: Zameriame sa na rekonštrukciu vlasti, nie zámoria

Americký prezident Donald Trump počas svojho prejavu pred oboma komorami Kongresu vyjadril aj podporu Severoatlantickej aliancii.

01.03.2017 07:32 , aktualizované: 09:50
debata (74)

Americký prezident Donald Trump počas utorkového prejavu na spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu vyhlásil, že jeho administratíva „čoskoro podnikne nové kroky na to, aby bol náš národ v bezpečí“. Ďalej prisľúbil zavedenie nových exekutívnych opatrení s cieľom obmedziť imigráciu do USA.

Americký prezident podpísal 27. januára dekrét, ktorým na 90 dní zakázal vstup do USA občanom a utečencom zo siedmich prevažne moslimských krajín. Nariadenie však začiatkom februára zablokoval federálny súd. Očakáva sa, že nový plán na obmedzenie imigrácie oznámi prezident už v priebehu utorka, informuje agentúra AP.

Spojené štáty sú na tom lepšie, ak je vo svete... Foto: Reuters, Jim Lo Scalzo
Trump Spojené štáty sú na tom lepšie, ak je vo svete menej konfliktov a nie viac... Chceme harmóniu, stabilitu a nie vojnu a konflikty," dodal Trump.

Vo svojom prejave ku Kongresu Trump ďalej povedal, že jeho administratíva momentálne pracuje na príprave „postupu lepších previerok“, na základe ktorých do krajiny nevpustí nikoho, „kto by nám mohol ublížiť“.

Úcta k zákonom

„Verím, že skutočná a pozitívna reforma v oblasti imigrácie je možná, pokiaľ sa zameriame na nasledovné ciele: zlepšenie práce a miezd pre Američanov, posilnenie našej národnej bezpečnosti a obnovenie úcty k našim zákonom,“ povedal Trump.

Dodal, že súčasný americký systém v tejto oblasti nechráni pracujúcich, pričom sa odvolal na celkom iné podmienky, ktoré v tejto veci panujú v Kanade či Austrálii.

Donald Trump sa vo svojom prejave v Kongrese... Foto: Reuters, JIM BOURG
Trump, Kongres, Pence, Ryan, Donald Trump sa vo svojom prejave v Kongrese dotkol viacerých tém. V pozadí viceprezident Mike Pence (vľavo) a hovorca Kongresu Paul Ryan.

„Je základným princípom, že tí, ktorí chcú do krajiny vstúpiť ba mali byť schopní sa o seba finančne postarať. Napriek tomu, v Amerike toto pravidlo nepresadzujeme, čím napíname verejné zdroje, na ktoré sa spoliehajú naši najchudobnejší občania,“ povedal.

Legalizácia časti prisťahovalcov

Americký prezident Donald Trump v utorok naznačil, že je otvorený voči legislatíve, ktorá by legalizovala pobyt niektorých prisťahovalcov momentálne žijúcich v USA nelegálne a umožnila by tiež získanie občianstva tým, ktorých do Spojených štátov nelegálne priviedli ich príbuzní ešte ako deti.

Trump sa údajne takto vyjadril pri obede s novinármi pred svojím prejavom v Kongrese. „Je správna doba na imigračný zákon, ak dôjde ku kompromisu na oboch stranách,“ citoval Trumpové slová zdroj agentúry AP, ktorý si neželal byť menovaný. Ak by sa potvrdili, išlo by o zásadnú zmenu v Trumpovej imigračnej politike.

Múr ako boj proti drogám

Múr na hraniciach s Mexikom bude „veľmi účinnou zbraňou voči drogám a zločinu“, uviedol Trump počas svojho prejavu pred oboma komorami Kongresu. Súčasný stav na amerických hraniciach prezident popísal ako „prostredie nezákonného chaosu“ a apeloval na obnovu „integrity a právneho štátu“ na amerických hraniciach.

Reakcia Donalda Trumpa po skončení jeho prvého... Foto: Reuters, Jim Lo Scalzo
Trump Reakcia Donalda Trumpa po skončení jeho prvého prejavu pred Kongresom.

„Práve z tohto dôvodu, začneme čoskoro s výstavbou veľkého múru pozdĺž našich južných hraníc,“ pokračoval ďalej Trump. Uviedol, že jeho vláda sa postará o to, aby z USA odstránila členov gangov, drogových dílerov či zločincov. Dodal, že úrady vyhostia zlých ľudí zo Spojených štátov.

Rekonštrukcia krajiny

Trump na úvod vyhlásil, že jeho administratíva napraví chyby, ktoré boli za posledné desaťročie urobené. Podľa prezidenta nastal čas, aby sa Spojené štáty miesto obnovy krajín v zámorí zamerali na rekonštrukciu vlasti. Vyzval preto Kongres, aby schválil jeho infraštruktúrny program, ktorý počíta s investíciami vo výške jedného bilióna dolárov (940 miliárd eur) z verejných aj zo súkromných zdrojov.

Svoje plány na obnovu infraštruktúry Trump prirovnal k programu niekdajšieho prezidenta Dwighta Eisenhowera na výstavbu diaľničnej siete. Trump očakáva, že tak vzniknú milióny nových pracovných miest.

Ďalším kľúčovým prvkom, ktorý pomôže naštartovať americké hospodárstvo, je podľa šéfa Bieleho domu daňová reforma. Zmeny, ktoré Trump označil za historické, znížia dane firmám a uľavia strednej triede. Prezident predpokladá, že vďaka nižším daniam porastú platy a zvýši sa konkurencieschop­nosť.

Obamacare

Trump počas predvolebnej kampane a aj po inaugurácii opakovane hovoril o nevyhnutnosti odvolať zdravotnú reformu demokratického exprezidenta Baracka Obamu.

Počas prejavu ku Kongresu vyzval zákonodarcov z radov demokratov i republikánov, aby reformu zvanú Obamacare spoločne odvolali a nahradili novým systémom. Trump označil Obamacare za americkú katastrofu, ktorá je nákladná a ktorá núti Američanov kupovať predražené poistenie, ktoré by si bez nátlaku vlády sami nevybrali.

Podpora „zastaralému“ NATO

Trump počas svojho prejavu pred oboma komorami Kongresu vyjadril podporu Severoatlantickej aliancii. Zároveň však opäť zdôraznil, že členské krajiny NATO si musia splniť svoje finančné záväzky a zvýšiť výdavky, ktoré vynakladajú na spoločnú obranu.

Trump v prejave povedal, že USA silne podporuje NATO, ktorá vznikla na základe spojenectva, ktoré vyhralo druhú svetovú a tiež studenú vojnu, keď porazilo komunizmus. Dodal, že členské krajiny si už „začínajú“ plniť svoje finančné záväzky.

Zároveň ich však a zároveň aj zvyšok sveta vyzval, aby sa priamo a zmysluplne zapojili do „strategických a vojenských operácií a zaplatili svoj spravodlivý podiel“ z nákladov obrany.

Trump v minulosti označil NATO za „zastaranú“ organizáciu. Zároveň však tvrdil, že Washington stojí za NATO, no opakovane zdôrazňoval, že ak členské štáty nezvýšia výdavky na spoločnú obranu, Spojené štáty už nebudú garantovať ich bezpečnosť.

Spolupráca, pomoc

„Amerika je ochotná nájsť si nových priateľov a nadväzovať nové partnerstvá, ak to bude v súlade so spoločnými záujmami,“ povedal počas prejavu americký prezident.

Trump pritom v tejto súvislosti priamo nezmienil Rusko, s ktorým však už v minulosti vyjadril ochotu spolupracovať, priblížila agentúra DPA. Povedal tiež, že USA sa budú usilovať o to, aby bol svet pokojnejším miestom.

Trump vo svojom prejave zároveň vyzval na pomoc migrantom, utekajúcim z krajín, ktoré sužujú ozbrojené konflikty. Apeloval pritom na „poučenie sa z minulých chýb“ a zabránenie ďalším „vojnám a ničeniu“.

„Jediným dlhodobým riešením pre tieto humanitárne krízy je vytvorenie podmienok, v rámci ktorých sa vysídlené osoby môžu bezpečne vrátiť do svojich domov a začať dlhodobý proces obnovy,“ povedal ďalej.

„Spojené štáty sú na tom lepšie, ak je (vo svete) menej konfliktov a nie viac… Chceme harmóniu, stabilitu a nie vojnu a konflikty,“ dodal.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres USA #Obamacare #imigračná politika #Donald Trump