Iracká armáda obsadila pri Mósule hlavnú únikovú trasu radikálov

Iracká armáda uzavrela posledný z hlavných výjazdov zo západnej časti severoirackého Mósulu.

01.03.2017 08:38
debata (20)

Radikáli z teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí bránia mósulské západné štvrte, tak prišli o ďalšiu z trás, ktorou mohli utekať na západ k mestu Tall Afar a sýrskej hranici. Informovala o tom v stredu iracká armáda a svedkovia, ktorých citovala agentúra Reuters.

O západný Mósul sa bojuje od 19. februára, východná časť mesta padla po trojmesačných bojoch v januári. Iracké oddiely postupujú do západných štvrtí od juhu. Deviata obrnená divízia obkľúčila mesto zo západu a mierila práve k ceste medzi Mósulom a Tall Afarom, aby preťala IS únikovú trasu.

Jeden z veliteľov deviatej divízie povedal, že sú vojaci kilometer od miesta, ktorému sa hovorí Mósulská brána, čo je vstup do Mósulu zo severozápadu. „Máme cestu pod kontrolou, vidíme ju,“ povedal generál.

Obyvatelia Mósulu zmienili, že od utorka je severozápadná diaľnica pre civilistov uzavretá.

Tall Afar leží asi 60 kilometrov západne od Mósulu. IS zabral časti irackého a sýrskeho územia na severe v roku 2014, v Iraku teraz drží západný Mósul a stále aj mesto Tall Afar. Odhaduje sa, že v západných štvrtiach Mósulu je asi dvetisíc bojovníkov IS.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #Islamský štát