Fillon čelí oficiálnemu vyšetrovaniu, v boji o prezidenta pokračuje

Prezidentský kandidát francúzskej pravice François Fillon nečakane zrušil plánovanú návštevu farmárskeho veľtrhu. Stalo sa to prakticky v poslednej chvíli, pretože jeho spolupracovníci sa už nachádzali na mieste. Podľa francúzskych médií nikto z nich nevedel vysvetliť, prečo Fillon nepríde. Objavili sa špekulácie, že oznámi odstúpenie z volieb. Tie sa však nepotvrdili.

01.03.2017 11:41 , aktualizované: 14:09
Francois Fillon Foto:
Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon.
debata

Fillon znova odmietol vinu za údajnú spreneveru finančných prostriedkov v prospech svojej manželky Penelope. „Nespreneveril som peniaze z verejných zdrojov,“ zdôraznil. Súčasne kritizoval prácu polície a justície v tomto prípade.

„Pretože moja túžba slúžiť je väčšia ako obvinenia, ktoré boli voči mne vznesené, žiadam vás, aby ste vydržali,“ apeloval Fillon na svojich prívržencov. Dodal, že on sám i jeho „politická rodina“ odolajú všetkým nástrahám. Potvrdil, že bude kandidovať vo voľbách, a vyjadril presvedčenie, že „skúšky“, ktorými on i jeho strana prechádzajú, dodajú ďalšie sily potrebné na obnovu krajiny.

„Môj advokát ma informoval, že k 15. marcu som sudcami predvolaný na oficiálne vyšetrovanie,” povedal Fillon. Ku svojej prezidentskej kandidatúre Fillon jednoznačne potvrdil, že sa nevzdáva a o tom, kto bude novým francúzskym prezidentom rozhodnú ľudia. „Neustúpim, nevzdám sa, nestiahnem svoju kandidatúru. Zabojujem až do konca, pretože v ohrození je demokracia,” prízvukoval Fillon.

Súčasne však ostro kritizoval prácu polície a justície, keď uviedol, že v jeho prípade nebola rešpektovaná prezumpcia neviny a nebrali sa do úvahy argumenty druhej strany.

Vyslovil tiež podozrenie, že jeho predvolanie na 15. marca je zámerom, ktorého cieľom je zabrániť mu kandidovať vo voľbách, keďže niekoľko dní po stanovenom termíne má byť zverejnený oficiálny zoznam kandidátov prezidentských volieb.

Fillon poukázal aj na to, že jeho predvolanie na výsluch nasledovalo len niekoľko dní po tom, ako boli v prípade určení sudcovia, ktorí sa podľa jeho názoru ani nemohli stihnúť oboznámiť s vyšetrovacím spisom.

V tejto súvislosti Fillon zopakoval, že mnohí jeho podporovatelia hovoria v súvislosti s jeho prípadom o „politickej vražde“. „Nie som to len ja, koho vraždia. Sú to aj prezidentské voľby,“ vyhlásil Fillon. Dodal, že „právny štát bol systematicky znásilňovaný“ a poukázal aj na rolu, ktorú v afére zohrávajú médiá.

Fillonovo dnešné vyhlásenie mnohí politickí pozorovatelia a novinári označili za príliš emotívne. Aféra nazvaná Penelopegate spôsobila prudký pokles popularity Fillona u voličov, aj keď ešte prednedávnom bol považovaný za favorita blížiacich sa prezidentských volieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentský kandidát #François Fillon #francúzske prezidentské voľby