Teroristi z Islamského štátu hrozia Číne krviprelievaním

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila videonahrávku, na ktorej sú údajne vidieť členovia čínskeho menšinového etnika Ujgurov, ako sa zúčastňujú výcviku a prednášajú vyhrážky voči Číne.

01.03.2017 15:50
debata (21)

Čínske ministerstvo zahraničia v stredu uviedlo, že videozáznam nevidelo. Súčasne ale zdôraznilo, že chce spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom v boji proti ujgurským extrémistom.

Peking obviňuje ujgurských separatistov z násilností v západočínskej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang z posledných rokov a varuje pred ich napojením na svetové džihádistické skupiny.

Menšina, vyznávajúca prevažne islam, sa sťažuje na obmedzovanie svojej viery a kultúry a na rozpínavosť väčšinového čínskeho etnika Chanov, ktoré je podľa Ujgurov hlavným dôvodom násilných konfliktov v Sin-ťiangu.

Polhodinové video zverejnil v pondelok tzv. Islamský štát v západnom Iraku a vystupujú v ňom bojovníci, ktorí pochádzajú z radov Ujgurov. Oznámila to americká organizácia SITE Intelligence Group zaoberajúca sa výskumom terorizmu a islamistických internetových stránok. Agentúra Reuters uviedla, že nebola schopná overiť pravosť nahrávky.

Muži na videu sľubujú, že po svojom návrate z bojov v Iraku rozpútajú v Číne násilnosti. „Sme vojaci kalifátu a prídeme vám všetko vysvetliť jazyky našich zbraní, budeme prelievať potoky krvi a pomstíme utláčaných,“ hovorí zrejme Ujgurský bojovník podľa prekladu SITE.

„Vyzerá to tak, že ide o prvú priamu hrozbu teroristov z Islamského štátu Číne,“ povedal agentúre AFP Michael Clarke, expert na oblasť Sin-ťiang z Austrálskej národnej univerzity. „A je to tiež prvýkrát, čo sa ujgursky hovoriaci radikáli prihlásili k IS,“ dodal.

Na videonahrávke sú aj zábery pravdepodobne zo západu Číny, ktoré ukazujú čínsku poriadkovú políciu, ako hliadkuje pri mešitách a trhovískách a zatýka ľudí. Iný záber zachytáva čínsku vlajku v plameňoch.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Ujgurovia #Islamský štát