Nemecko očakáva od Turecka prepustenie novinára

Nemecká vláda očakáva od tureckých orgánov čo možno najrýchlejšie prepustenie uväzneného spravodajcu periodika Die Welt (novinára Deniza Yücela, ktorý disponuje dvojakým nemecko-tureckým občianstvom).

01.03.2017 20:10
Turecko, vlajka, vojak, zástava, turecká... Foto:
Nemecká kancelárka považuje uvalenie väzby na spravodajcu, ktorý sa sám prihlásil tureckým orgánom, za neadekvátny krok.
debata

V Berlíne to dnes na tlačovej konferencii vyhlásil hovorca tamojšej spolkovej vlády Steffen Seibert.

Podľa jeho slov očakáva spomínaný postup Turecka tak spolková kancelárka Angela Merkelová, ako aj ostávajúci členovia jej vládneho kabinetu.

Uväznenie novinára ešte v utorok večer ostro kritizoval aj spolkový prezident Joachim Gauck, ktorý v tejto súvislosti vyjadril pochybnosti, či Turecko chce byť právnym štátom.

Nemecká kancelárka považuje uvalenie väzby na spravodajcu, ktorý sa sám prihlásil tureckým orgánom, za neadekvátny krok, informoval dnes hovorca vlády.

Nemecko očakáva primeraný prístup s princípmi právneho štátu

Nemecká vláda očakáva od tureckej strany aj primeraný a s princípmi právneho štátu kompatibilný postup v danom prípade vrátane umožnenia konzulárnej pomoci tak pre spomínaného novinára, ako aj ďalších nemeckých občanov uväznených v krajine polmesiaca.

Seibert potvrdil, že ide o ďalšiu záťaž pre bilaterálne vzťahy, ktoré sú i tak poznačené doterajším zúžením demokratických slobôd v Turecku, čo je, ako formuloval, zlé pre obe strany. Súčasne dodal, že k dohode EÚ-Turecko treba pristupovať osobitne, jej vypovedanie by totiž neprospelo nikomu.

V Nemecku vyvolal postup tureckej strany značné pobúrenie. Tri z piatich parlamentných strán – Kresťanskosociálna únia (CSU), ktorá je súčasťou vládnej koalície, ako aj opozičná strana Ľavica a Zelení -požadujú ako odvetný krok zákaz vstupu na územie spolkovej republiky pre členov tureckej vlády. Ide o významnú požiadavku vzhľadom na zámer najvyššieho predstaviteľa krajiny polmesiaca, prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana spropagovať ešte pred aprílovým referendom prezidentský systém aj medzi krajanmi žijúcimi na území spolkovej republiky.

Správy z Ankary nenaznačujú zlepšenie

Predmetom diskusie je v Nemecku teraz otázka, či je vhodné dopustiť politickú kampaň prezidenta alebo členov vlády inej krajiny v spolkovej republike. V médiách sa objavili aj špekulácie o tom, že by vedenie v Ankare mohlo ponúknuť prepustenie spravodajcu výmenou za umožnenie politických mítingov tureckého prezidenta v Nemecku, kde žije najpočetnejšia, asi trojmiliónová turecká komunita v zahraničí.

Správy z Ankary však doteraz napriek tlaku z Berlína nenaznačujú čo i len minimálny ústup tureckej strany v prípade.

Tamojší minister spravodlivosti Bekir Bozdag poukázal dnes na nezávislosť súdov, tureckej justície a uviedol, že nevynášajú politicky motivované rozsudky. Zároveň zdôraznil, že jeho krajina je demokratickým právnym štátom.

Uväzneného spravodajcu previezli dnes do väzenského zariadenia v Silivri, asi 80 km západne od Istanbulu, kde by mal stráviť zvyšok vyšetrovacej väzby, informoval v internetovom vydaní Die Welt.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #Die Welt #noviniár