Putin a Porošenko si tento rok podľa tlače už štyrikrát telefonovali

Napriek vyhrotenému sporu medzi Ukrajinou a Ruskom vodcovia oboch krajín, Petro Porošenko a Vladimir Putin, zostávajú v kontakte a od začiatku roka si štyrikrát telefonovali.

01.03.2017 22:08
debata (19)

Uviedol to dnes na svojom webe ruský denník Kommersant, odvolávajúce sa na niekoľko nemenovaných zdrojov v Kyjeve a Moskve.

„Predposledný telefonát sa odohral 11. februára, deň po návšteve slovinského prezidenta Boruta Pahora v Moskve. Posledný rozhovor sa uskutočnil 21. februára z ukrajinskej iniciatívy a trval asi 20 minút,“ napísal Kommersant. „Tieto kontakty sa z pochopiteľných dôvodov neprezentujú. Keby sa o nich pravidelne informovalo, kritici ukrajinského prezidenta z radikálneho tábora by dostali ďalší dôvod k obviňovaniu (Porošenko) zo ‚sprisahania s agresorom za chrbtom národa‘,“ dodal ruský denník.

Moskva a Kyjev sa líšia predovšetkým v názore na vyriešenie konfliktu v Donbase na východe Ukrajiny, kde sa situácia vyhrotila po tom, čo vodcovia separatistov v neuznaných „republikách“ v Donecku a Luhansku znárodnili ukrajinské podniky v odvete za blokádu železničného a cestného spojenia s ukrajinskými radikálmi.

Konflikt v Donbase si za tri roky vyžiadal takmer 10 000 obetí na životoch.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Petro Porošenko