Malajzia opäť zavádza pre Severnú Kóreu vízovú povinnosť

Malajzia opätovne zavádza vízovú povinnosť pre občanov Severnej Kórey snažiacich sa o vstup do krajiny. Ide o malajzijskú reakciu na nedávne zavraždenie nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una smrtiacou chemickou látkou na letisku v Kuala Lumpur. Miestna tlačová agentúra o tom informovala vo štvrtok.

02.03.2017 08:39
Kim Čong-nam, Kim Čong-un Foto: ,
Zavraždený Kim Čong-nam (vľavo) a jeho nevlastný brat, severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata

Zavraždenie odcudzeného brata Kim Čong-una spôsobilo diplomatický rozruch medzi Malajziou a Severnou Kóreou. Mnohí malajzijskí predstavitelia sa domnievajú, že za útokom stojí Severná Kórea, však Pchjongjang akúkoľvek účasť na vražde popiera.

Z vraždy Kim Čong-nama obvinili dve ženy. Dvadsaťdeväťročná Vietnamka Doan Thi Huong a 25-ročná Indonézanka Siti Aishahová údajne otrávili Kim Čong-nama tak, že mu 13. februára na medzinárodnom letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur potreli tvár vysoko toxickou chemickou nervovou látkou VX.

Nervovoparalytickú látku, údajne použitú pri útoku, charakterizuje OSN ako zbraň hromadného ničenia. Chemikália zabila Kim Čong-nama do 15–20 minút.

debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #vízová povinnosť #Malajzia