Wall Street Journal: USA zvažujú vojenský úder na KĽDR

Pripravovaná stratégia Spojených štátov voči Severnej Kórei pripúšťa možnosť vojenského úderu alebo zmeny režimu v záujme odstránenia hrozby jadrového útoku. Napísal to v stredu denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na interné analýzy Bieleho domu. Americkí činitelia podľa denníka o možnom vojenskom riešení severokórejskej hrozby diskutovali aj so spojencami USA.

02.03.2017 11:02
debata (31)

Pri februárovom stretnutí s japonským premiérom Šinzóm Abem šéf Bieleho domu Donald Trump niekoľkokrát povedal, že vo vzťahu ku KĽDR sú „všetky možnosti otvorené“, upozorňuje denník. Japonci vraj pochopili, že súčasťou týchto možností je aj americký vojenský úder na severokórejské ci­ele.

Mohlo by k nemu dôjsť pravdepodobne v situácii, keď by sa ukázalo, že Pchjongjang je pripravený testovať medzikontinentálne balistické rakety. Tokio na takýto scenár reagovalo so znepokojením, napísal denník.

Japonsko a Južná Kórea majú z radikálneho posunu americkej politiky voči KĽDR obavy, konštatoval The Wall Street Journal. Keď Severná Kórea tento rok ohlásila pripravenosť ku skúške medzikontinentálnej rakety, Trump na twitteri napísal, že „to sa nestane“.

Pred dvoma týždňami zvolala námestníčka bezpečnostného poradcu Bieleho domu Kathleen McFarlandová poradu, na ktorej požiadala spolupracovníkov, aby predložili návrhy na postup voči KĽDR – od možnosti uznať tento štát ako jadrovú mocnosť až po vojenskú akciu proti Pchjongjangu.

Register možností dostala McFarlandová minulý utorok. Návrhy sú teraz podrobované analýze, kým budú odovzdané prezidentovi na posúdenie, uviedol americký denník.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Donald Trump