Ukrajinskí radikáli blokujú v Donbase už aj cesty

Ukrajinskí radikáli vo štvrtok rozšírili doterajšiu blokádu železničných tratí spájajúcich Donbas so zvyškom krajiny aj o blokádu ciest. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na šéfa štábu blokády Serhija Akymovyča.

02.03.2017 14:20
Ukrajina, blokáda, železnica, uhlie, vagón Foto: ,
Dvojica mužov sa prechádza pozdĺž vagónov naložených uhlím na jednej zo železničných staníc v Doneckej oblasti v okupovaných územiach, ktoré sú blokované radikálmi.
debata (78)

„Po tom, ako sme zablokovali prakticky všetky železničné trate, pristupujeme k druhej etape – začíname blokovať cesty, po ktorých sa tiež preváža kontraband,“ uviedol Akymovyč v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Hromadske radio.

Blokáda Donbasu sa začala 25. januára, keď skupina bývalých účastníkov vládnej vojenskej operácie (ATO) v Donbase, medzi ktorými boli aj poslanci ukrajinského parlamentu, zablokovala na viacerých úsekoch železničné trate vedúce na územia kontrolované separatistami. Radikáli svoj krok zdôvodnili tvrdením, že akékoľvek obchodovanie so samozvanými republikami v Doneckej a Luhanskej oblasti je protizákonné.

Doterajšia blokáda viedla k výpadkom v zásobovaní uhlím, ukrajinské úrady boli preto nútené zaviesť mimoriadne úsporné opatrenia.

V reakcii na to vedenia samozvaných republík v Donbase od 1. marca prevzali správu nad priemyselnými podnikmi pod ukrajinskou jurisdikciou, ktoré sa nachádzajú na ich území.

Vzniknutou situáciou sa v utorok zaoberala aj ukrajinská vláda. Jej predseda Volodymyr Hrojsman vyhlásil, že ukrajinské úrady nebudú v tejto kauze nijako zasahovať. Navrhol majiteľom priemyselných podnikov, ktoré vedenia samozvaných proruských republík v Donbase v podstate znárodnili, aby sa sami dohodli s organizátormi blokády.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #radikáli #blokáda #Ukrajina #Donbas