V Turecku má 'pravdu' iba Erdogan

Kto nesúhlasí s Erdoganovou "pravdou", ten končí za mrežami, reagoval rakúsky denník Die Presse na zatknutie novinára Deniza Yücela (43), "tureckého Nemca". Má dve občianstva, ale ani nemecký pas nezachránil novinára píšuceho pre vplyvné noviny Die Welt pred uväznením.

03.03.2017 07:10
debata (3)

Podľa agentúr ho už previezli z istanbulskej väznice do „nápravnovýchovného zariadenia“ Silivri v meste Metris asi 80 kilometrov od Istanbulu. Yücel je jedným zo stoviek tureckých novinárov, ktorých zatkli po neúspešnom štátnom prevrate.

Premiestnenie Yücela do jednej z najväčších európskych väzníc s najprísnejším strážnym režimom a podmienkami na úplnú izoláciu väzňov je tak odpoveďou na výzvy zo sveta vrátane novinárskej obce, ale aj nemeckej kancelárky Angely Merkelovej či poslancov Európskeho parlamentu na jeho prepustenie.

Je dôkazom toho, ako vážne berie Ankara kritiku na svoju adresu a obavy z vývoja v krajine. Podľa portálu Deutsche Welle ešte pred premiestnením prepašoval Yücel moták, v ktorom ďakuje všetkým, ktorí ho podporujú a robia všetko pre jeho vyslobodenie.

„Čelí podozreniu z členstva v teroristickej organizácii, zo šírenia propagandy a zneužitia získaných informácií,“ informovala polícia citovaná denníkom Die Welt o Yücelovom „predbežnom zadržaní“, ktoré sa môže v rámci súčasného tureckého zákonodarstva natiahnuť až na päť rokov.

Podľa tureckého kolegu zatknutého novinára v Silivri väznia predovšetkým odporcov režimu prezidenta Recepa Erdogana. Podľa právnikov novinárovi hrozí až desať a pol roka nepodmienečne. Pritom keď sa dozvedel, že vydali naňho zatykač, prišiel ešte 14. februára dobrovoľne na istanbulskú policajnú stanicu.

Čím sa Yücel previnil v očiach novodobého tureckého sultána a jeho oddaného okolia? Napríklad tým, že v jednom z článkov konštatoval: „Doteraz chýbajú konkrétne dôkazy o tom, že pokus o štátny prevrat v roku 2016 organizoval Gülen.“ Teda kazateľ, bývalý spolupracovník Erdogana a dnes jeho úhlavný politický nepriateľ, ktorý je v súčasnosti v dobrovoľnom americkom exile a Washington ho odmieta vydať.

Ako pripomína nemecká televízia ARD, podľa prokurátora spomínaným konštatovaním novinár šíril „propagandu terorizmu“. Yücelovi priťažil aj uverejnený rozhovor s Džamilom Bajikom (Cemil Bayık), lídrom kurdskej ilegálnej PKK.

Pritom uväznený novinár nebol jediný, komu sa podarilo získať svedectvo kurdského vodcu. Navyše nemecké médiá upozornili, že mesiac pred zverejnením rozhovoru, v auguste 2015, začala platiť dohoda o prímerí medzi PKK a tureckou vládnou mocou.

Znamená to, že existovali kontakty medzi Ankarou a Kurdmi. Známa je aj skutočnosť, podľa ktorej na začiatku mierového procesu mnohí tureckí novinári navštívili tábory PKK. Tureckému kabinetu to vtedy vyhovovalo, ale dnes o tom Ankara nechce ani počuť. „Vnucujú tak ,pravdu‘, ktorá sa podobá kolektívnej amnézii,“ udrel klinec po hlavičke rakúsky denník Die Presse.

Podľa niektorých médií Deniz Yücel čelí aj obvineniu z vyvolávania rasovej a náboženskej nenávisti. „Skutkovú podstatu“ trestného činu mal naplniť o. i. zverejnením vtipu, ktorý počul v juhovýchodno­tureckom Diyarbakire ležiacom v oblasti Karadeniz. Vznikol ako reakcia na adresu nepriateľských vzťahov tamojších Kurdov a poturčeného kaukazského národa Lazov.

„Kurda a Laza odsúdili na trest smrti. Pred jeho vykonaním na otázku kata, aké majú posledné želanie, Kurd chcel veľmi vidieť svoju mamu a následne Laz chcel zase, aby Kurd nikdy mamu nevidel,“ napísal Yücel.

Podľa agentúry DPA najbližšie k pravde v súvislosti s dôvodom zatknutia a obvinenia novinára je pravdepodobne ním zverejnený obsah z nabúranej e-mailovej schránky ministra energetiky Berata Albayraka, zaťa prezidenta Erdogana. A také čosi novodobý turecký sultán neodpúšťa.

Navyše, podľa tureckých médii predĺžil výnimočný stav, ktorý umožňuje vláde obísť parlament a prijímať dekréty a nariadenia, ktoré obmedzujú základné občianske práva pod zámienkou ochrany štátu pred rozvratom. Spolu s čistkami potrvá až „kým sa neupokojí situácia“.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Deniz Yücel