Na Ukrajine zatkli šéfa daňovej správy, je podozrivý z korupcie

Ukrajinská protikorupčná agentúra vyšetruje šéfa daňovej a colnej správy Romana Nasirova pre podozrenie zo sprenevery a korupcie, v dôsledku čoho štát prišiel o dve miliardy hrivien. Oznámila to v piatok ukrajinská tlač. Nasirov dostal po zadržaní políciou infarkt a je hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti.

03.03.2017 10:32
Roman Nasirov Foto: ,
Roman Nasirov.
debata (7)

Ak Nasirova odsúdia, stane sa prvým vysokým štátnym úradníkom, ktorého sa po prevrate v roku 2014 podarilo usvedčiť v rámci protikorupčnej kampane vyhlásenej prezidentom Petrom Porošenkom. Hrozí mu trest až šiestich rokov väzenia.

Zásahová jednotka protikorupčnej agentúry vykonala vo štvrtok večer v sídle daňovej a colnej správy raziu, po ktorej Nasirova zadržali. Podľa denníka ukrajinska pravda je zapletený do škandálu okolo poslanca ukrajinského parlamentu Oleksandra Onyščenka, ktorý mal pri predaji zemného plynu pripraviť štát na daniach o dve miliardy hrivien. Nasirov sa údajne na Onyščenkových machináciách podieľal. Stíhaný poslanec je teraz na úteku, údajne sa skrýva v zahraničí.

Po páde proruského režimu Viktora Jakukovyča sa nová ukrajinská prozápadná vláda zaviazala, že sa pustí do boja so všadeprítomnou korupciou, ktorá ťažko poškodzuje ukrajinskú ekonomiku. Tri roky po prevrate protikorupčná iniciatíva priniesla len chabé výsledky a vláda je vystavená kritike za nečinnosť. Podľa západných expertov je korupcia veľkou prekážkou pre príliv zahraničných investícií.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Ukrajina