Holandsko zakázalo tureckej vláde vystúpenie v rámci predreferendovej kampane

Turecká vláda nebude môcť uskutočniť v Holandsku vystúpenie v rámci kampane pred aprílovým referendom, v ktorom budú Turci rozhodovať o zmenách v ústave.

04.03.2017 11:00
debata (4)
Podľa piatkového vyjadrenia premiéra Marka Rutteho totiž Holandsko nie je miestom pre volebný boj týkajúci sa iných krajín. Turecké úrady predtým oznámili, že turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu má 11. marca predniesť prejav v holandskom Rotterdame, a to na podujatí súvisiacom s uvedeným referendom.

„Na tomto nebudeme spolupracovať, nepovažujeme to za žiaduce,“ napísal na Facebooku holandský premiér Rutte. Vicepremiér Lodewijk Asscher vo vyjadrení pre holandskú televíziu zdôraznil, že o odmietnutí takejto akcie bola už informovaná aj samotná turecká vláda.

Ankara sa snaží pred referendom o zmenách v tureckej ústave, ktoré sa uskutoční 16. apríla, získať podporu Turkov žijúcich v zahraničí. Súvisiace vystúpenia tureckých ministrov však už zrušili aj na území Nemecka.

Kritici považujú plánované zmeny v tureckej ústave za snahu legislatívne ukotviť rozsiahle právomoci v rukách tamojšieho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Turecko #Recep Tayyip Erdogan