OSN: Ak sa chemický útok v Mósule potvrdí, bude považovaný za vojnový zločin

Organizácia Spojených národov v sobotu upozornila, že údajné použitie chemických zbraní v irackom meste Mósul bude - ak sa potvrdí, že k nemu naozaj došlo - vážnym porušením medzinárodného humanitárneho práva a vojnovým zločinom.

04.03.2017 14:45
debata (33)

„Je to hrozné. Na použitie chemických zbraní neexistuje nikdy nijaké ospravedlnenie – vôbec nijaké,“ uviedla v stanovisku koordinátorka humanitárnych operácií OSN v Iraku Lise Grandeová.

Pravdepodobný chemický útok sa uskutočnil tento týždeň vo východnom Mósule, čo je oblasť, ktorú v januári vyhlásili iracké ozbrojené sily za úplne oslobodenú. Útok zasiahol mestskú štvrť rozprestierajúcu sa popri rieke Tigris, ktorej tok rozdeľuje Mósul zhruba na dve polovice.

Väčšina západného Mósulu je však ešte stále ovládaná džihádistickou organizáciou tzv. Islamský štát (IS), a to aj napriek tomu, že irackým jednotkám sa v priebehu posledných dvoch týždňov podarilo vybojovať na juhozápadnom okraji mesta niekoľko územných ziskov.

O možnom použití chemikálií v Mósule informoval v piatok Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). V nemocnici neďaleko mesta prijali podľa neho sedem ľudí. Ich symptómy svedčili o tom, že boli vystavení chemickým látkam.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #chemické zbrane #Mósul